In het Verenigd Koninkrijk zijn donderdag om 8.00 uur de eerste stembussen geopend voor de tussentijdse verkiezingen. De Britten gaan naar de stembus om de 650 leden van het Lagerhuis te kiezen.

De vervroegde verkiezingen werden afgelopen april uitgeschreven door premier Theresa May. Ze hoopt zo een breder mandaat te verkrijgen voor de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit. 

De Conservatieve Partij van premier Theresa May gaat voorlopig wel voorop in de peilingen, maar lijkt bij deze verkiezingen geen absolute meerderheid te behalen. De campagne van May kende een aantal dieptepunten en na de aanslagen van Manchester en Londen werd May verweten dat zij degene was die de afgelopen jaren flink bezuinigde op politie- en opsporingsdiensten.

In de afgelopen peilingen stond de belangrijkste tegenhanger Labour juist wel op winst. Labour-leider Jeremy Corbyn ligt slecht binnen eigen partij en deze verkiezingen zouden aanvankelijk zijn ondergang moeten zijn. Maar bij de leden doet Corbyn het nog steeds goed en ten opzichte van May kwam Corbyn tijdens de campagne vaak goed uit de verf. Toch is de kans zeer klein dat Labour een meerderheid zal behalen in het Britse parlement.

Lagerhuis

De Conservatieven bezetten momenteel 330 zetels in het Lagerhuis, Labour 229. De derde partij is de Scottish National Party met 54 zetels. De rest van de zetels zijn in handen van kleinere partijen die allemaal nog geen tien zetels bezetten. Dat zijn onder meer de Liberal Democrats (9) en de Democratic Unionist Party (8).

De stembussen sluiten donderdag om 22.00 uur (lokale tijd), of kort daarna bij extreme drukte. De eerste voorlopige resultaten worden donderdag rond middernacht (1.00 uur Nederlandse tijd) verwacht.

De volledige en officiële resultaten zijn naar verwachting vrijdag bekend.