Voormalig FBI-directeur James Comey stelt dat Donald Trump hem heeft verzocht om het onderzoek naar de toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. 

Dat blijkt uit de openingsverklaring van Comey die de onderzoekscommissie van de Senaat woensdag een dag voor de hoorzitting online publiceerde. Trump zei volgens Comey: "Ik heb trouwe mensen nodig en ik verwacht loyaliteit". 

De hoorzitting in de Amerikaanse Senaatscommissie, een van de vele onderzoeken die lopen naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen, gaat dieper in op het ontslag van Comey door Trump als hoogste baas van de FBI.  

De verwachting is dat er ook gesproken gaat worden over de banden van Trumps campagneteam met Rusland en het ontslag van veiligheidsadviseur Flynn. 

Geen onderzoek naar Trump 

Comey bevestigt in zijn openingsverklaring dat Trump zelf niet onderwerp van onderzoek was. In een reactie daarop zegt Trump dat hij "tevreden" daarover is. "Het voelt als volledige gerechtigheid." 

De ontslagen FBI-directeur over Trump en Rusland: "Hij zei dat hij niets met Rusland van doen heeft en zich niet heeft ingelaten met Russische prostituees. Hij ging er vanuit dat alles werd opgenomen wanneer hij in Rusland was." 

Trump vroeg aan Comey: "Wat moeten we doen om deze donkere wolk van verdenkingen te laten verdwijnen?"

In de tekst van de hoorzitting over zijn ontslag als hoogste baas van de FBI stelt Comey wel dat Trump hem verzocht te stoppen met het onderzoek naar Flynn over mogelijke Russische contacten.   

Etentje

In de openingsverklaring zal Comey daarbij vertellen over een etentje dat de toenmalig directeur van de FBI had met Trump op 27 januari. Een week nadat Trump in het Witte Huis begon als president van de Verenigde Staten. 

Tijdens dat diner zou Trump hebben gevraagd aan Comey of hij in dienst wil blijven bij de FBI. "Ik verwonderde mij daarover. Twee keer eerder had hij al gezegd dat hij hoopte dat ik aan zou blijven, en ik heb hem op zijn hart gedrukt dat ik dat ook van plan ben."

Comey zei dat hij zich zorgen maakte over een "soort beschermende relatie" die Trump met zijn woorden impliceerde.  

"Dat baarde mij veel zorgen, zeker gezien de onafhankelijke status van de FBI", staat in de verklaring van Comey. 

Ontslagbrief 

De verwachting was eerder dat Comey donderdag tijdens de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat zou bevestigen dat president Donald Trump wel werd onderzocht wegens mogelijke banden met Rusland.  

De getuigenis van Comey zou haaks staan op de bewering van Trump dat de voormalige FBI-directeur hem op meerdere gelegenheden verzekerde dat hij niet werd onderzocht. Meldden bronnen die dicht bij Comey staan eerder aan CNN.

In de ontslagbrief die Trump aan Comey stuurde prees hij diens optreden in het Rusland-onderzoek en schreef hij: "Ik stel het zeer op prijs dat u mij heeft geïnformeerd, op drie verschillende gelegenheden, dat ik geen onderwerp van onderzoek ben".

Senaatsverhoor

Comey werd op 9 mei plotseling en per direct ontslagen door Trump. Volgens de president was dat vanwege zijn controversiële optreden in het onderzoek naar het e-mailgebruik van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Tijdens zijn verhoor door de Inlichtingencommissie van de Senaat op donderdag zal Comey naar verwachting uitgebreid worden ondervraagd over zijn gesprekken met Trump. Een andere onopgehelderde vraag die waarschijnlijk aan bod zal komen is waarom Comey wachtte tot na zijn ontslag om te onthullen dat de president zich met het onderzoek naar Flynn probeerde te bemoeien.

Ingewijden beweren dat Comey dit deed omdat hij niet wist wie hij kon vertrouwen binnen het ministerie van Justitie, maar zijn tijdelijke plaatsvervanger, Andrew McCabe, zei in mei tegen de Inlichtingencommissie dat "er geen pogingen zijn geweest ons onderzoek te hinderen".

Een tweede verklaring die door de bronnen wordt geopperd is dat hoewel Comey "getroubleerd" was door de pogingen van Trump het onderzoek te beïnvloeden, hij dacht dat dit te wijten was aan Trumps onwetendheid met betrekking tot de juiste procedures. Hij dacht dat hij de president kon "trainen" en beschouwde dat als een "lopend handhavingsproject", tot aan zijn plotselinge ontslag.