Speciale eenheden van de Revolutionaire Garde in Iran hebben Saudi-Arabië er woensdag van beschuldigd achter de dodelijke aanslagen in Teheran te zitten.

"De terroristische aanslagen zijn slechts een week na het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan onder meer Saudi-Arabië gepleegd", aldus de Garde in een verklaring.

"Saudi-Arabië steunt terroristen. Dat Islamitische Staat de aanslagen heeft opgeëist, bevestigt ons vermoeden dat het land betrokken is bij deze meedogenloze aanvallen."

De Revolutionaire Garde, een elitekorps dat in 1979 werd opgericht om de islamitische revolutie in Iran te beschermen, zei bovendien wraak te willen nemen op IS en diens bondgenoten. 

"Laat er geen twijfel over bestaan dat we vergelding willen voor de aanvallen in Teheran. We zullen wraak nemen op de terroristen en hun aanhangers."

Saudi-Arabië 

Saudi-Arabië liet woensdag weten niets met de aanslagen van doen te hebben. "Er is geen enkel bewijs van onze betrokkenheid", zei minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir.

"We veroordelen terroristische aanslagen, waar ze ook ter wereld plaatsvinden. We veroordelen de moord op onschuldige burgers eveneens." Hij benadrukte dat Saudi-Arabië niet weet wie verantwoordelijk is voor de terroristische aanvallen.

Dreigement 

IS claimt dat het verantwoordelijk is voor de aanslagen en stelde een verklaring op. Daarin waarschuwde IS voor meer aanvallen op Iran. "Het kalifaat zal geen kans onbenut laten om hun bloed te vergieten", dreigde de soennitische militantengroepering richting de Iraanse bevolking, waar meer dan 90 procent sjiitisch is.  

Vijf IS-strijders waren volgens de terroristengroepering verantwoordelijk voor de aanslagen in de hoofdstad van Iran. 

Iran heeft vijf arrestaties verricht in het onderzoek naar de aanslagen. 

Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani zorgen de aanslagen in Teheran voor meer verbondenheid in Iran in het gevecht tegen "regionale terrorisme, extremisme en geweld".

In een verklaring stelt Rouhani dat de islamitische republiek Iran nu nog meer vastberaden is. "We zullen nogmaals bewijzen dat we vijandelijke aanvallen met meer eenheid en kracht zullen verslaan." 

Politie Iran rukt uit na aanslagen in Teheran
32
Politie Iran rukt uit na aanslagen in Teheran

Aanslagen 

Bij de twee aanslagen op het Iraanse parlementsgebouw en het mausoleum van ayatollah Khomeini kwamen ten minste dertien mensen om het leven. Daarnaast zijn meer dan veertig gewonden gemeld.

Vier terroristen drongen verkleed als vrouw het parlementsgebouw binnen en aan de zuidrand van de stad beschoot een even zo groot aantal het mausoleum van de ayatollah.

Een terrorist blies zichzelf bij het Iraanse parlement op, de drie anderen werden doodgeschoten. Parlementariërs zijn niet gewond geraakt, omdat de terroristen een deel van het complex binnendrong waar geen volksvertegenwoordigers aanwezig waren.

Bij het mausoleum slaagde een dader er eveneens in zijn explosief af te laten gaan. Een ander werd doodgeschoten. Twee terroristen overleefden de aanslag en werden gearresteerd.