De voormalige chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, heeft woensdag zijn zorgen geuit over de mogelijke banden die president Donald Trump heeft met Rusland.

Clapper zei in een vraaggesprek met de Australische pers dat Watergate "verbleekt" bij het Rusland-schandaal van Trump.

"Het was een angstige tijd, maar als je de twee vergelijkt, dan steekt Watergate schril af bij waar we nu mee worden geconfronteerd", aldus de 75-jarige Clapper, die van 2010 tot 2017 Directeur Nationale Inlichtingen was onder Barack Obama.

Het Watergate-schandaal speelde in de jaren zeventig en kostte uiteindelijk toenmalig president Nixon de kop. Na onderzoek van journalisten bleek dat tijdens de presidentsverkiezingen van 1972 ongeoorloofde methodes waren gebruikt.

De Republikein Nixon stuurde een operatie aan om de Democratische verkiezingscampagne te dwarsbomen.

Comey

De uitspraken van Clapper zijn pikant, omdat voormalig FBI-directeur James Comey donderdag voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat verschijnt.

De FBI verricht sinds juli 2016 onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen van november vorig jaar.

Eind 2016 bleek uit onderzoek van de veiligheidsdiensten dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezingen. 

Comey beweert dat Trump hem wilde dwingen het onderzoek naar de banden van zijn team met Rusland stop te zetten en moet daar donderdag onder ede over verklaren.

Verklaring

Clapper stelt dat ook hij door Trump op 11 januari is gebeld met het verzoek om het rapport van de inlichtingendienst over de bemoeienissen van Rusland te weerleggen.

"Hij vroeg me om het beruchte Rusland-dossier tegen te spreken, maar ik heb in het telefoongesprek gezegd dat ik dat niet kon en niet zou doen."

Clapper stelt erg geïnteresseerd te zijn in het verhoor van James Comey. "Ik ben namelijk bezorgd over de aanval op onze instellingen."

Trump heeft de Russische inmenging met de Amerikaanse verkiezingen altijd ontkend. Hij noemt de berichtgeving 'nepnieuws', dat de aandacht af moet leiden van het verlies van de Democraten in de presidentsverkiezingen.