Een 20-jarige Amerikaanse vrouw staat vandaag voor de rechter omdat ze haar toenmalige vriend zou hebben aangespoord zelfmoord te plegen. De man bracht zichzelf drie jaar geleden op 18-jarige leeftijd om het leven.

De vrouw, destijds 17, wordt ervan verdacht haar vriend, met wie zij voornamelijk communiceerde via tekstberichten en die ze zelden in levenden lijve ontmoette, te hebben aangemoedigd zelfmoord te plegen. Volgens de aanklager deed zij dit om als "rouwende vriendin" meer aandacht te krijgen van vrienden en bekenden.

De vrouw wordt vervolgd voor dood door schuld, meldt de BBC.

De 18-jarige man uit de staat Massachusetts pleegde op 12 juli vorig jaar zelfmoord door de uitlaat van een generator aan te sluiten op zijn terreinwagen. Die ochtend stuurde de verdachte hem een testbericht waarin ze schreef: "Je moet het doen. Je bent klaar en voorbereid. Het enige wat je hoeft te doen is de generator aanzetten en dan zul je vrij en gelukkig zijn."

Uit de berichten blijkt dat de vrouw hem fel bleef aansporen toen hij zijn twijfels uitte. "Ik dacht dat je dit wilde doen. Dit is het juiste moment en je bent er klaar voor, doe het gewoon", schreef ze. De man stapte halverwege zijn zelfmoordpoging zelfs uit zijn voertuig, waarop de vrouw hem het bericht "Stap g--verdomme terug in de auto" stuurde.

Goede doelen

Na de dood van haar vriend verzamelde de vrouw donaties voor goede doelen die zich bezig houden met geestelijke gezondheid en leidde ze een benefiet-softbalwedstrijd ter ere van zijn nagedachtenis. 

Volgens de advocaten van de vrouw kampte de man al veel langer met een zware depressie en suïcidale neigingen. Hij zou al eerder zelfmoordpogingen hebben gedaan. Een eerder verzoek om de zaak nietig te laten verklaren op basis van de vrijheid van meningsuiting werd afgewezen door een jeugdrechter.