Indonesië gaat zijn eilanden tellen. 's Werelds grootste archipel legde in 1996 bij wet vast dat het er 17.508 zijn, maar niemand wist het zeker, het was een schatting.

De regering in Jakarta wil volgens de BBC voor augustus definitief vastleggen hoeveel het er zijn. In die maand periode komt een afvaardiging van de Verenigde Naties langs om te praten over de bescherming van de uitgestrekte Indonesische gebieden en viswateren.

Voor de kust van de hoofdstad ligt bijvoorbeeld de eilandengroep Duizendeilanden. De inwoners van Jakarta trekken er in het weekeinde graag heen. Maar hoeveel het er nu eigenlijk zijn, weet niemand. Tijdens het laatste contact tussen de VN en Indonesië, vijf jaar geleden, gaf het land 13.466 eilanden op, aldus de BBC. Veel van de eilanden hebben overigens geen naam.

Het 'telteam' van het ministerie van Maritieme Zaken heeft het niet gemakkelijk, het moet álle eilanden bezoeken. Van elk eiland worden onder meer de naam, indien bekend, en de betekenis daarvan vastgelegd.