De ontslagen FBI-directeur James Comey zal donderdag tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat weerspreken dat president Donald Trump niet werd onderzocht wegens mogelijke banden met Rusland. 

De getuigenis van Comey zou haaks staan op de bewering van Trump dat de voormalige FBI-directeur hem op meerdere gelegenheden verzekerde dat hij niet werd onderzocht. Dat melden bronnen die dicht bij Comey staan woensdag aan CNN.

In de ontslagbrief die Trump aan Comey stuurde prees hij diens optreden in het Rusland-onderzoek en schreef hij: "Ik stel het zeer op prijs dat u mij heeft geïnformeerd, op drie verschillende gelegenheden, dat ik geen onderwerp van onderzoek ben".

Volgens de bronnen zal Comey aan de Inlichtingencommissie van de Senaat uitleggen dat de gesprekken waar Trump zich op baseert veel genuanceerder waren. De president zou daar verkeerde conclusies uit hebben getrokken.

Senaatsverhoor

Comey werd op 9 mei plotseling en per direct ontslagen door Trump. Volgens de president was dat vanwege zijn controversiële optreden in het onderzoek naar het e-mailgebruik van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Tijdens zijn verhoor door de Inlichtingencommissie van de Senaat op donderdag zal Comey naar verwachting uitgebreid worden ondervraagd over zijn gesprekken met Trump. Een andere onopgehelderde vraag die waarschijnlijk aan bod zal komen is waarom Comey wachtte tot na zijn ontslag om te onthullen dat de president zich met het onderzoek naar Flynn probeerde te bemoeien.

Ingewijden beweren dat Comey dit deed omdat hij niet wist wie hij kon vertrouwen binnen het ministerie van Justitie, maar zijn tijdelijke plaatsvervanger, Andrew McCabe, zei in mei tegen de Inlichtingencommissie dat "er geen pogingen zijn geweest ons onderzoek te hinderen".

Een tweede verklaring die door de bronnen wordt geopperd is dat hoewel Comey "getroubleerd" was door de pogingen van Trump het onderzoek te beïnvloeden, hij dacht dat dit te wijten was aan Trumps onwetendheid met betrekking tot de juiste procedures. Hij dacht dat hij de president kon "trainen" en beschouwde dat als een "lopend handhavingsproject", tot aan zijn plotselinge ontslag.

Niet alleen

Ook zou Comey aan minister Jeff Sessions (Justitie) hebben gevraagd of hij niet meer alleen kon worden gelaten met Trump. Hij zou dat in februari hebben gedaan, een dag nadat Trump hem had gevraagd het onderzoek naar de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn en diens banden met Rusland stop te zetten, meldt The New York Times woensdag op basis van huidige en voormalige ambtenaren binnen het ministerie van Justitie.

Volgens de bronnen nam Comey Sessions apart na een vergadering en vroeg hij hem de FBI te beschermen tegen de invloed van het Witte Huis. Comey vond het ongepast dat de president privégesprekken met de FBI had. Daarbij zou Comey niet aan Sessions hebben gemeld dat de president hem had gevraagd het onderzoek naar Flynn te stoppen.

De justitieminister kon de FBI-directeur niet garanderen dat Trump niet meer zou proberen hem alleen te spreken te krijgen, aldus de functionarissen.

Het verzoek van Comey aan Sessions is opmerkelijk, omdat het toont hoeveel wantrouwen de toenmalige FBI-directeur had jegens Trump. Die tornde volgens Comey aan de onafhankelijkheid van de FBI. Dat contrasteert met Trumps voorganger Barack Obama, met wie Comey ten minste twee privé-ontmoetingen had.

Ontslagaanbod Sessions

Een andere kwestie die speelt in het Witte Huis is de relatie tussen justitieminister Jeff Sessions en president Donald Trump. Woensdag meldde een bron die dicht bij Sessions staat aan CNN dat Sessions heeft aangeboden op te stappen na een aantal ruzies met Trump in de afgelopen weken.

Het geschil tussen de twee zou samenhangen met het verhoor van Comey in de Senaat.

In maart trok Sessions zich terug uit het onderzoek naar de mogelijke betrekkingen tussen het team van Trump en de Russische regering tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar. Hij deed dat nadat The Washtington Post onthulde dat hij een aantal geheime ontmoetingen had gehad met de Russische ambassadeur, Sergej Kislyak.

Trump zou het niet eens zijn geweest met het besluit van Sessions zich terug te trekken uit het Rusland-onderzoek. Op zijn beurt zou Sessions gefrustreerd zijn door de vaak tegenstrijdige uitlatingen van de president op sociale media en elders, die de uitleg van het ontslag van FBI-directeur Comey niet makkelijker maakten.