Bij meerdere aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdagochtend zeker dertien doden gevallen. Zeker 43 mensen raakten gewond. 

Dat maken Iraanse autoriteiten bekend. 

Vier aanvallers drongen het parlement binnen en begonnen om zich heen te schieten. Onder meer een bewaker kwam hierbij om het leven. Later op de ochtend werden meerdere mensen in gijzeling gehouden en blies een van de aanvallers zichzelf op. De terroristen hadden zich als vrouw verkleed toen ze het pand bestormden.

De vier aanvallers zijn inmiddels doodgeschoten. Iraanse veiligheidsdiensten zijn massaal aanwezig bij het parlementsgebouw en controleren het gebouw nog op eventuele bommen.  

Mausoleum 

Rond dezelfde tijd dat het parlement werd aangevallen, vond er bij het mausoleum van Ayatollah Khomeini in het zuiden van de stad, een zelfmoordaanslag plaats. Hierbij viel een dode en raakten meerdere mensen gewond.

Vier terroristen, inclusief degene die de zelfmoordaanslag pleegde, vielen het graf van de leider van de Iraanse Revolutie aan. Een van hen, een man, werd door bewakers doodgeschoten. Een vrouw is opgepakt. Later op de ochtend vond een tweede zelfmoordaanslag plaats.

IS

Islamitische Staat (IS) claimt verantwoordelijk te zijn voor zowel de aanslag op het parlement als de aanslag op het mausoleum. Dit laten ze weten via het IS-persbureau Amaq. In een video is een van de terroristen bij het parlement te zien. Een andere aanvaller is alleen te horen als hij zegt: ''Goddank, denk je dat we weg zullen gaan?'' 

Het ministerie van Veiligheid laat weten dat veiligheidsdiensten een derde "aanval van terroristen" hebben voorkomen.

Een woordvoerder van de Russische regering laat weten dat de aanslagen in de Iraanse hoofdstad onderschrijven dat er meer moet worden samengewerkt in de strijd tegen het terrorisme, ook met islamitische landen.