De Amerikaanse president Donald Trump meent dat de isolatie van Qatar door een aantal Arabische landen te danken is aan zijn bezoek aan de koning van Saudi-Arabië in Riyad.

"Zo goed te zien dat het zich al begint uit te betalen. Ze zeiden een harde lijn te zullen volgen tegen de financiering van terrorisme, en elke verwijzing ging in de richting van Qatar. Misschien is dit het begin van het einde van de verschrikkelijke terreur", twitterde Trump dinsdag.

Tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten eind mei drong Trump er bij zijn islamitische gesprekspartners, onder wie de Saudische koning, op aan krachtig op te treden tegen extremisme. 

Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein besloten maandag hun diplomatieke en handelsbetrekkingen met Qatar te verbreken, omdat deze Golfstaat banden zou hebben met het internationale terrorisme. Jemen en Libië volgden. Qatar ontkent de aantijgingen.

Spanning

Het Witte Huis verklaarde daarop dat de Amerikaanse regering zou proberen voor ontspanning te zorgen in deze ergste diplomatieke crisis in de regio in jaren. Trump zou met alle betrokkenen gaan praten om de druk van de ketel te halen, zei een woordvoerster. Later op de avond kwam dan ook het bericht dat de Amerikaanse president met koning Salman van Saudi-Arabië had gebeld. In dat gesprek had hij vooral de nadruk gelegd op het belang van eendracht tussen de Golfstaten,

Ook het Pentagon deed een oproep de spanning te verminderen en gezamenlijk aan een oplossing te werken. Tegen zijn collega in Qatar zei minister van Defensie Jim Mattis dat de VS zich zal inzetten voor blijvende stabiliteit in de regio, volgens een woordvoerder van het ministerie.

Qatar is evenals Saudi-Arabië en Egypte een bondgenoot van de VS. Het emiraat maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat en huisvest het grootste Amerikaanse militaire steunpunt in het Midden-Oosten. Op de luchtmachtbasis al-Udeid zijn ruim tienduizend Amerikanen gelegerd.

Dialoog

Qatar zelf staat open voor een dialoog om de crisis te bezweren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Abdulrahman al-Thani dinsdag gezegd tegen nieuwszender CNN. "We willen aan tafel gaan zitten en praten."

Al-Thani zei dat Qatar gelooft in diplomatie en de vrede in het Midden-Oosten wil bevorderen. Het land bestrijdt bovendien terrorisme. "We zijn geen grootmacht hier. We denken niet dat dingen zijn op te lossen met confrontatie."

De Franse president Emmanuel Macron belde emir Tamim bin Hamad al-Thani om hem te zeggen dat Qatar belangrijk is voor de stabiliteit in de Golf en dat hij elk initiatief tot verzoening steunt. Frankrijk is bereid daarin een rol te spelen.