Een vrouwelijke werknemer van een  bedrijf dat werkt voor de Amerikaanse overheid is gearresteerd op verdenking van het lekken van informatie van de geheime dienst NSA naar de media.

Volgens het ministerie van Justitie ontvreemdde de 25-jarige Reality Leigh Winner documenten over Russische hackpogingen uit een overheidsgebouw in de staat Georgia en speelde deze door aan het onlinenieuwsmedium The Intercept.

De vrouw werd een uur nadat het artikel op die site verscheen, opgepakt. Winner zou inmiddels hebben toegegeven dat zij de informatie gelekt heeft, blijkt uit een rechtbankdocument van de FBI.

In de documenten stond volgens The Intercept informatie over hoe de Russen bij een leverancier en ontwikkelaar van verkiezingssoftware probeerden binnen te dringen. Volgens de website gaat het om een product gemaakt door VR Systems, een leverancier van verkiezingssoftware en -hardware die in acht staten gebruikt worden. Hier zou meerdere keren aan gerefereerd worden in het document van de NSA. 

Phishing

Ook verstuurden de hackers phishing e-mails in een poging de stemmachines binnen te dringen. Het nieuw gepubliceerde materiaal heeft echter geen bewijzen geleverd dat dat ook daadwerkelijk is gelukt. Een Amerikaanse autoriteit heeft tegenover CNN bevestigd dat het document een echt, geheim document van de NSA is. 

Het Kremlin noemde dinsdag de beschuldiging dat Russische veiligheidsdiensten Amerikaanse verkiezingssoftware hebben gehackt vals en ongefundeerd. We hebben geen informatie gezien die deze bewering bewijst, zo deelde een woordvoerder in Moskou mee.

Poetin

De publicatie van The Intercept volgt kort op de uitspraken van de Russische president Poetin over de vermeende banden tussen Rusland en de Trump-campagne. Tegenover de talkshowhost Megyn Kelley zei hij geen belastend materiaal te hebben over president Trump.

Donderdag zal de voormalige FBI-baas James Comey voor het Amerikaanse congres getuigen over Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van afgelopen jaar. Comey werd vorige maand onverwachts door Trump ontslagen.

De president zou Comey onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische inmenging met de Amerikaanse verkiezingen te staken.Trump ontkent dat te hebben gedaan.

Volgens het Witte Huis zal Trump niet voorkomen dat Comey zal getuigen in het Congres, iets wat hij wettelijk gezien wel mag doen.