De Amerikaanse president Donald Trump zal de voor donderdag geplande getuigenis in het Congres van voormalig FBI-baas James Comey over Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen niet tegenhouden. Dat zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders dinsdag.

Volgens de Amerikaanse wet heeft de president het recht om overheidsmedewerkers te verbieden om gevoelige informatie te lekken.

In de VS wordt al geruime tijd uitgekeken naar de verklaring van Comey, die vorige maand abrupt werd ontslagen door Trump. De president zou Comey onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische inmenging met de Amerikaanse verkiezingen te staken.Trump ontkent dat te hebben gedaan.

Rusland-onderzoek

Zowel de gerechtelijke commissie als de inlichtingencommissie hebben de memo's die Comey schreef over zijn onderzoek naar Trumps voormalige veiligheidsadviseur MIchael Flynn, en de notities over gesprekken met Trump zelf, al opgevraagd. In Washington heerst het vermoeden dat Comey enkel is ontslagen vanwege het onderzoek naar de vermeende banden tussen Rusland en de verkiezingscampagne van Trump.

De Amerikaanse president maakte zelf de opmerking dat het ontslag "de druk op mij verminderde" vanwege het Rusland-onderzoek. In een gesprek een Russische delegatie op bezoek in het Witte Huis, noemde hij Comey "een gek, een echte dwaas."