De politie in Melbourne gaat er vanuit dat een gijzeling in de Australische stad op maandag een terroristische daad was. Ook premier Malcolm Turnbull spreekt van een terroristische actie.

De gijzeling vond maandag plaats in een appartementencomplex. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de dader een prostituee had besteld en die vervolgens als gijzelaar gevangennam.

De man die inmiddels is geïdentificeerd als Yacqub Khayre, werd uiteindelijk doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met de politie. Daarbij raakten drie agenten gewond. In het appartementencomplex trof de politie een overleden man aan. Het gaat om een medewerker van het complex, doodgeschoten door de gijzelnemer.

Motief

De politie zoekt uit of het motief voor de gijzeling het lokken van politieagenten naar het complex was en ze dan neer te schieten. Tijdens de gijzeling ontving de Australische nieuwszender Channel 7 een telefoontje van de vermoedelijke dader die zei: "Dit is voor IS, dit is voor al- Qaeda". Op de achtergrond was de stem van de ontvoerde vrouw te horen, aldus een medewerker van Channel 7.

Het is de reden voor de politie om aan te nemen dat het incident een terroristische actie was, maar waarschuwt dat de kans klein is dat IS de man heeft aangestuurd. Uit onderzoek moet blijken of het hier om een geplande aanslag gaat of dat de dader dit in een opwelling heeft gedaan.

Op dinsdag zegt IS dat de daad uitgevoerd is door een aan hen verbonden strijder, maar de politie verklaart dat dit een bekende tactiek is van de organisatie. 

De dader is meerdere malen veroordeeld voor verschillende vergrijpen en heeft een verleden als drugsgebruiker. Khayre werd in 2009 vrijgesproken voor betrokkenheid bij het plannen van een aanslag op de militaire basis Holsworthy in Sydney.

De man was sinds december op verlof en droeg een enkelband die enkele uren voor de gijzeling werd uitgeschakeld.

Gijzeling Melbourne volgens politie terroristische daad
69
Gijzeling Melbourne volgens politie terroristische daad

Turnbull

Vanuit Canberra liet ook premier Malcolm Turnbull een verklaring af: "Dit is een terroristische daad, uitgevoerd door een bij de autoriteiten bekende crimineel. Het is een schokkende, laffe misdaad", zei hij.