Duitsland gaat zijn militairen terughalen uit Turkije nu een laatste poging is mislukt om het geschil met de regering in Ankara op te lossen rond een bezoekverbod voor Duitse parlementariërs aan de luchtmachtbasis Incirlik.

Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel maandag in Ankara gezegd na overleg met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu.

De regering-Erdogan wil niet dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de 250 manschappen die in Incirlik zijn gelegerd om te helpen bij de strijd tegen IS. Volgens Turkije staat Duitsland achter alles wat tegen Turkije is. Zo verleende Duitsland asiel aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de verboden Gülenbeweging.

Gabriel zegt dat zijn land nu geen andere keuze heeft dan zijn troepen terug te halen van de luchtmachtbasis. "Turkije heeft duidelijk gemaakt dat het om binnenlandse politieke redenen geen bezoekrecht kan geven aan alle parlementariërs", zei Gabriel op een persconferentie na de ontmoeting.

"Omdat onze militaire operaties door het parlement zijn goedgekeurd moeten de leden het leger kunnen bezoeken", voegde hij er aan toe. "Turkije moet begrijpen dat wij in deze situatie de Duitse militairen uit Incirlik moeten halen."

Couppoging

Cavusoglu benadrukte na het overleg nogmaals dat de mensen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de couppoging moeten worden uitgeleverd. "Degenen die asiel zoeken om zo aan Turkije te ontsnappen en verdacht worden van deelname aan de staatsgreep moeten worden uitgeleverd", zei Cavusoglu op de persconferentie na het gesprek.