In een wereld waarin terroristen Europa in het hart kunnen raken en de VS openlijk twijfelt aan traditionele allianties, heeft de EU niet genoeg aan diplomatie en humanitaire hulp. De lidstaten moeten ook op militair gebied meer gaan samenwerken, schrijft de Europese Commissie in een analyse.

Volgende week presenteert de Commissie een rapport met drie toekomstscenario's, schrijft de Volkskrant vandaag. Ieder scenario beschrijft een andere gradatie van samenwerking. 

Om op zijn minst minimaal af te wijken van de huidige situatie, is samenwerking op vrijwillige basis nodig: de Europese regeringen kunnen dan hun leger inzetten bij kleinere, humanitaire missies en binnen Europa om elkaar bij te staan bij terreuraanvallen. 

Synchronisatie

Volgens de Commissie zou het beter zijn als in ieder geval op fincancieel vlak en de planning van operaties, inclusief training, meer wordt gedeeld. Evenwel blijft ook in het 'maximale' scenario één enkel Europees leger buiten beschouwing. Wel is dan de inzet van legeronderdelen en de militaire planning van de lidstaten 'gesynchroniniseerd'. 

Welke optie uiteindelijk door de lidstaten als ideaal wordt gezien, moet nog blijken. De Commissie wil voor het einde van het jaar een beslissing kunnen maken.