Jack O'Neill, de Californische surfer die halverwege de vorige eeuw het wetsuit voor surfers ontwikkelde, is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden. Het watersportmerk dat zijn naam draagt is wereldwijd bekend. 

Surfliefhebber O'Neill verhuisde in de jaren '50 van de vorige eeuw naar San Francisco, waar hij wilde surfen aan het Ocean Beach, een strand aan de westkust. Het water van de Grote Oceaan was daar ijskoud, en O'Neill experimenteerde met sportpakken in verschillende materialen om warm te blijven. 

Het wetsuit van neopreen bleek de beste oplossing. Zijn vrienden hadden in eerste instantie niet veel vertrouwen in zijn uitvinding, placht O'Neill te zeggen.

Zij verwachtten dat hij hooguit vijf van de pakken kon verkopen aan zijn surfvrienden, maar het liep anders: binnen twintig jaar groeide het bedrijf uit tot de grootste fabrikant van wetsuits ter wereld.

Ooglapje

O'Neill zelf bleef een verstokt surfer. Bij een val op zijn board verwondde hij zijn linkeroog, waarna hij een ooglapje droeg.

Hij zette zich ook in voor behoud van de wereldzeeën. "De oceaan leeft. We moeten daar goed voor zorgen", zei de Californiër daarover. 

Jack O'Neill is 94 jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie, lieten zij weten in een verklaring.