Na de Verenigde Staten heeft ook de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen Noord-Korea aangescherpt wegens de aanhoudende rakettesten. De raad nam vrijdag in New York unaniem een resolutie aan voor bestraffing van twee staatsondernemingen. 

De buitenlandse tegoeden van de de nationale bank Koryo en de 'Strategische Raketstrijdkrachten van het Koreaanse Volksleger' worden bevroren.

Dat geldt ook voor de rekeningen van de veertien personen die er op de zwarte lijst zijn bijgekomen, onder wie het hoofd van de overzeese inlichtingendienst van Pyongyang. Alle individuen krijgen bovendien een reisverbod.

Het besluit om de sancties tegen Noord-Korea op te voeren, had achter gesloten deuren genomen kunnen worden, door een speciale commissie van de Veiligheidsraad. Maar op aandringen van de VS werd publiekelijk gestemd voor de resolutie, schrijft persbureau Reuters

Unaniem

Sinds 2003 voert Noord-Korea regelmatig kernproeven en rakettesten uit, ten onvreden van de Westerse mogendheden, die het land in 2006 voor het eerst sancties oplegden. Nu is het Amerikaanse geduld echt op, liet Vicepresident Pence in april weten.

President Donald Trump zou nog geen militaire acties overwegen tegen Noord-Korea, maar de nieuwe sancties zijn wel een duidelijk signaal. De resolutie over de sancties werd unaniem aangenomen door de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad

Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering
50
Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering