De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd de blokkade op te heffen op het inreisverbod dat hij wil opleggen aan reizigers uit zes islamitische landen.

Als het aan Trump ligt komen mensen met een paspoort uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran de Verenigde Staten niet meer binnen.

Dat besluit werd eerder geblokkeerd door meerdere federale rechters, die van mening waren dat het decreet van president Trump vooral bedoeld leek te zijn om moslims te weren uit de Verenigde Staten. De maatregel zou hiermee indruisen tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt.

Bovendien zagen de rechters niet hoe het inreisverbod de veiligheid van Amerikaanse burgers zou vergroten. "Het gebrek aan logica in het voorstel is tastbaar", aldus een van de rechters.

Roekeloosheid

Trump liet eerder al weten het besluit van de federale rechter aan te willen vechten. De president noemde het besluit "ongekende juridische roekeloosheid" en zei het besluit "zo ver als nodig" aan te vechten.

In eerste instantie bestond de lijst uit zeven landen, maar Trump paste zijn plan iets aan nadat de eerste versie ook al door een federale rechter was opgeschort.

Het inreisverbod leidde tot veel woedende reacties van zowel Democraten als Republikeinen. Op vliegvelden ontstond eind januari, toen Trump het verbod invoerde, veel chaos omdat ambtenaren geen duidelijke instructies hadden gekregen wat er moest gebeuren met mensen die opeens het land niet meer in mochten.

Wapendeal

Geen enkele terrorist die de afgelopen tientallen jaren slachtoffers maakte in de VS kwam uit een van de landen die op de verbodslijst stonden. Andere landen waar dit wel voor gold, zoals Saudi-Arabië, staan niet op de lijst.

Trump sloot vorige week met Saudi-Arabië een wapendeal voor 110 miljard dollar.