Bij een botsing tussen een Nederlandse bus met scholieren en een vrachtwagen bij de Franse stad Calais zijn donderdag meerdere gewonden gevallen. Volg alle ontwikkelingen hier.

donderdag 1 juni 2017 om 07:03
Dit liveblog wordt gesloten. Volg de verdere ontwikkelingen over het busongeluk in Frankrijk op de site.
donderdag 1 juni 2017 om 06:58
Rector school geschrokken na ongeluk
De rector van het Strabrecht College in Geldrop reageert donderdagochtend geschokt na het ongeluk. "Ongelooflijk, ontzettende schrik. Ik kon het niet geloven. Ik werd uit bed gebeld en ben onmiddellijk hierheen gereden", zei rector Leenderd van der Deijl tegen Omroep Brabant.

De school heeft nog geen compleet beeld. Ook niet over het aantal gewonden en de ernst. "We willen graag weten wat precies aan de hand is. Dat is nog niet helemaal duidelijk."

Er staan voor donderdag ook andere schoolreisjes gepland. "Die gaan gewoon door. We willen proberen de school vandaag zo normaal mogelijk te laten verlopen. Verder moeten we afwachten wat de berichten zijn."
donderdag 1 juni 2017 om 06:12
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan NU.nl dat de busschauffer zwaargewond is geraakt. Het is nog niet duidelijk in welke gevallen het om leerlingen of begeleiders gaat. Verder liggen er twee andere personen in het ziekenhuis en zijn er zestien lichtgewonden. Een medewerker van de ambassade is op weg naar de plek van het ongeluk.
donderdag 1 juni 2017 om 06:09
De Franse nieuwssite franceinfo meldt dat de vrachtwagen op de rechter rijkstrook reed en plotseling sterk afremde, waarna de bus er van achter op reed.
donderdag 1 juni 2017 om 06:03
Volgens een woordvoerder van busbedrijf BBA was de chauffeur aanspreekbaar na het ongeluk en belde hij vanuit een ambulance met zijn werkgever. De man heeft botbreuken opgelopen, meldt het Eindhovens Dagblad. "In de bus zelf zijn een paar begeleiders gewond geraakt, maar niet heel ernstig", zei de woordvoerder, die benadrukte dat hij zich baseerde op mogelijk onvolledige informatie.
donderdag 1 juni 2017 om 05:56
Het Eindhovens Dagblad schrijft op basis van Franse media over in totaal twintig gewonden: zestien leerlingen, twee begeleiders en twee chauffeurs. Zij zouden niet zijn opgevangen op een school, maar in een feestzaal in Bourbourg.
donderdag 1 juni 2017 om 05:53
Rector Leenderd van der Deijl van het Strabrecht College bevestigt aan Omroep Brabant dat het zorgteam van de school en iemand van de schoolleiding op weg zijn naar Calais om ondersteuning te bieden.
donderdag 1 juni 2017 om 05:46
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de situatie in kaart brengt en dat het verder nog geen details heeft.
donderdag 1 juni 2017 om 05:39
Aan boord van de bus die in Frankrijk is verongelukt waren vijftig scholieren en zes begeleiders. Dat staat volgens een woordvoerder van touringcarmaatschappij BBA Tours aangegeven in de passagierslijst. Hij zegt dat hij nog geen informatie heeft over de toestand van de chauffeur, die zwaargewond zou zijn geraakt.
donderdag 1 juni 2017 om 05:31
De 15-jarige dochter van de heer Kanters was een van de passagiers van de bus. Hij zegt tegen Omroep Brabant: "Ze zag het al aankomen en kon zich schrap zetten. De bus is achterop een stilstaande vrachtwagen gebotst. Of die in de file stond of pech had, weten we nog niet. Ze vond het in ieder geval vreemd dat de buschauffeur niet remde."
donderdag 1 juni 2017 om 05:27
Omroep Brabant meldt dat de kinderen op de school waar zij worden opgevangen door de Franse hulpdiensten worden nagekeken. Ook krijgen zij een ontbijt. Het gaat om klas mavo-3.
donderdag 1 juni 2017 om 05:14
Een woordvoerder van het Strabrecht College zegt tegen NU.nl dat de scholieren uit de bus worden opgevangen op een school in de omgeving van Calais. De politie in Geldrop staat in contact met de Franse politie. De school wacht nog op nadere details en staat ongeruste ouders te woord.
donderdag 1 juni 2017 om 05:12
Een van de vaders van de kinderen vertelt aan NPO Radio 1 dat er tien kinderen gewond zijn geraakt. De bus was woensdagnacht om 1.00 uur uit Geldrop vertrokken. Bij Calais zouden de scholieren met de trein naar Londen gaan.

"Even voor half 5 werden we gebeld dat er een ongeluk was gebeurd. Mijn zoon zei dat hij blij was dat hij nog leeft. Hij had last van zijn been en zijn knieën omdat hij bekneld heeft gezeten. Hij zat nog aan de kant van de weg te wachten tot ze zouden worden nagekeken door ambulancepersoneel. We wachten nu af wat er gaat gebeuren", aldus de vader.
donderdag 1 juni 2017 om 05:03
Meerdere gewonden bij botsing Nederlandse bus met scholieren en vrachtwagen in Frankrijk
In Frankrijk is op de A16 tussen Duinkerken en Calais een bus met Nederlandse scholieren op een vrachtwagen gebotst. Bij het ongeluk zouden meerdere gewonden zijn gevallen. 

Dat heeft de school bevestigd aan Omroep Brabant. Het gaat om het Strabrecht College uit Geldrop. Franse media melden dat zestien scholieren en twee begeleiders gewond zijn geraakt. Er zaten 45 scholieren in de bus, die op weg was van Calais naar Londen. De Poolse vrachtwagenchauffeur zou in slaap gevallen zijn. Hij is zwaargewond afgevoerd met een traumahelikopter.