In Frankrijk is donderdagochtend op de A16 tussen Duinkerken en Calais een bus met Nederlandse scholieren op een vrachtwagen gebotst. Bij het ongeluk zijn 22 gewonden gevallen.

In totaal zeventien Nederlanders liggen in het ziekenhuis. Het gaat om elf leerlingen, vijf leraren en de chauffeur van de bus die met een traumahelikopter zwaargewond is afgevoerd.

Nog eens vijf lichtgewonde leerlingen worden ook uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Dit is ter controle. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NU.nl. 

Een medewerker van de Nederlandse ambassade kan elk moment arriveren bij de plek waar de leerlingen worden opgevangen. Zij hebben zich verzameld in een sporthal van een school in de buurt.

Ravage na ongeval met Nederlandse bus in Frankrijk
46
Ravage na ongeval met Nederlandse bus in Frankrijk

Strabrecht College

Het gaat om leerlingen van mavo-3 van het Strabrecht College uit Geldrop.  Aan boord zaten vijftig scholieren en zes begeleiders. De bus was op weg naar Londen.

De Poolse vrachtwagenchauffeur kwam tot stilstand nadat hij in slaap gevallen zou zijn, waarna de bus op de vrachtwagen inreed. 

Dit zijn de laatste ontwikkelingen na het busongeluk in Frankrijk
120
Dit zijn de laatste ontwikkelingen na het busongeluk in Frankrijk

Opgevangen

De school meldt aan NU.nl dat zij een bijeenkomst houden voor de ouders. Het Strabrecht College heeft drie medewerkers naar Frankrijk gestuurd om de leerlingen en docenten bij te staan. De busmaatschappij heeft een vervangende bus gestuurd.

Londen

Een van de vaders van de scholieren vertelt aan NPO Radio 1 dat de bus woensdagnacht om 1.00 uur uit Geldrop vertrok. Bij Calais zouden de scholieren met de trein naar Londen gaan.

"Even voor 4.30 uur werden we gebeld dat er een ongeluk was gebeurd. Mijn zoon zei dat hij blij was dat hij nog leeft. Hij had last van zijn been en zijn knieën omdat hij bekneld heeft gezeten. Hij zat nog aan de kant van de weg te wachten tot ze zouden worden nagekeken door ambulancepersoneel. We wachten nu af wat er gaat gebeuren", aldus de vader.