Voormalig FBI-directeur James Comey is van plan onder ede te gaan getuigen dat president Donald Trump hem wilde dwingen het onderzoek naar de banden van zijn team met Rusland stop te zetten.

Dat meldt CNN op basis van een goed ingevoerde bron in de buurt van het onderzoek.

Comey werd eerder deze maand vrij abrupt door Trump ontslagen omdat hij niet goed zou functioneren als FBI-baas. De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat liet vorige week weten dat Comey een getuigenis gaat afleggen over de kwestie.

Het is nog niet duideijk wanneer Comey gaat getuigen, al zal het zeer binnenkort zijn. De Senaatscommissie hoopt dat Comey "opheldering kan geven aan het Amerikaanse volk over de verhalen rond zijn ontslag, die de afgelopen weken de ronde deden in de media".

Ook verdient Comey volgens de commissie "een kans om zijn verhaal te vertellen" over de vermeende inmenging van de Russen bij de verkiezingen.

Banden met Rusland

Donald Trump ontsloeg Comey op 9 mei op staande voet. Officieel deed hij dit vanwege de manier waarop hij is omgesprongen met het onderzoek naar de privé-mailserver van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Het lijkt er echter steeds meer op dat Comey het veld moest ruimen omdat hij met zijn onderzoek naar de banden van kamp-Trump met Rusland te dicht bij Trump was gekomen.

Voor het ontslag zou Trump Comey bovendien hebben gevraagd om het onderzoek naar Trumps voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Comey stelde over dit gesprek een memo op, die mogelijk aantoont dat de president zich bemoeide met het onderzoek van de FBI en Justitie naar vermeende contact tussen leden van de Trump-campagne en Rusland in de aanloop naar de verkiezingen.  

De gerechtelijke commissie en de inlichtingencommissie hebben al de memo's van Comey opgevraagd bij de veiligheidsdienst.

Impeachment

Het onderzoek van de FBI naar de banden van het team van Trump met Rusland wordt nu voortgezet met oud-FBI-directeur Robert Mueller als speciale aanklager, zo werd woensdag bekend. The Washington Post onthulde vrijdagavond dat een topadviseur binnen het Witte Huis onderwerp is van onderzoek.

Inmiddels onderzoeken advocaten van het Witte Huis wat Trump te wachten staat als het eventueel komt tot een afzettingsprocedure. Dat melden twee bronnen vanuit het Witte Huis aan CNN.

Voor een impeachment moet altijd eerst gestemd worden in het Huis van Afgevaardigden en als daar de helft voor is, moet er in de Senaat een tweederde meerderheid voor afzetten zijn.

Laagste waardering

Steeds minder Amerikanen geven hun goedkeuring aan het beleid van hun president. Uit een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling van Reuters/Ipsos blijkt dat nog maar 38 procent van de ondervraagden de politieke koers van Trump steunt. 56 procent keurt het beleid af.

Het is het laagste waarderingscijfer voor de president sinds hij in januari van dit jaar aantrad. Nog nooit had een Amerikaanse president zo kort na zijn aantreden al zulke slechte waarderingscijfers.