Het Amerikaanse leger heeft dinsdag een test uitgevoerd met het onderscheppen van een intercontinentale raket. De oefening was volgens het Pentagon succesvol.

De Amerikanen stelden hun antiraketsysteem op de proef door een aanval te simuleren aan de westkust van de Verenigde Staten.

De oefening wordt gezien als een test om een eventuele raketaanval vanuit Noord-Korea te neutraliseren. De bezorgdheid groeit dat het communistische land vrij ver is met de ontwikkeling van een projectiel met een kernkop dat de VS kan bereiken.

Volgens het Pentagon werd een oefenraket gelanceerd vanaf een klein eilandje in de Grote Oceaan. Een raket afgevuurd vanuit de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië wist het projectiel buiten de dampkring te onderscheppen.

De directeur van het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) noemde de succesvolle test een "ongelooflijke prestatie" en een "belangrijke mijlpaal" voor het antiraketprogramma van de VS. Het was de eerste keer in drie jaar tijd dat het Amerikaanse leger een dergelijke test heeft uitgevoerd.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon

Noord-Korea

Noord-Korea testte de laatste maanden meermaals ballistische raketten. Een week geleden nog lanceerden de Noord-Koreanen een raket die net buiten de exclusieve Japanse economische zone belandde.

Begin mei vuurde Noord-Korea ook een raket af, die bij Rusland in zee terechtkwam. Die lancering werd scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties (VN).

Maandag vuurde Noord-Korea opnieuw een raket af. Volgens Zuid-Korea kwam het projectiel terecht in de Japanse Zee nadat het een vlucht had gemaakt van 450 kilometer.