Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn dinsdag 27 mensen omgekomen. In het centrum van de stad ontploften kort na elkaar twee autobommen. Zo'n tachtig mensen raakten gewond.

In het district Karrada ontplofte dinsdagochtend vroeg een autobom, waardoor zestien mensen omkwamen. De bom explodeerde vlakbij een populaire ijszaak.  

Een aantal uur later ontplofte bij een overheidsgebouw in de buurt Karkh een tweede autobom die aan elf mensen het leven kostte. Bij beide aanslagen vielen tientallen gewonden.

De aanvallen vallen midden in de Ramadan, waardoor na zonsondergang veel moslimfamilies samenkomen in cafés en restaurants. Op videobeelden zijn chaotische scènes te zien op de straten bij de bomaanslag. Veel gewonden liggen verspreid en sommigen liggen op kleurrijke bankjes voor de ijssalon. 

Ramadan, de vastenmaand voor moslims, is vaak een factor voor een opleving van terreurgeweld in Irak.

Bagdad tweemaal opgeschrikt door autobommen
77
Bagdad tweemaal opgeschrikt door autobommen

IS

De eerste bomaanslag is opgeeïst door Islamitische Staat (IS). De slachtoffers waren voornamelijk sjiitische moslims. De laatste maanden heeft IS de Iraakse hoofdstad ook al verschillende keren getroffen. De tweede aanslag werd niet opgeëist. 

De IS-troepen worden langzaam teruggedrongen in Irak. Vooral in de noordelijke stad Mosul worden verschillende wijken teruggewonnen van IS. Regeringstroepen zijn al acht maanden bezig aan een offensief om IS te verjagen, volgens Iraakse commando's zal het offensief het einde inluiden van het IS-kalifaat in het land. 

Het offensief en de vaak succesvolle verdrijvingen van IS door Iraakse troepen zorgen er wel voor dat opstandelingen aanvallen en aanslagen plegen als een laatste poging om hun bezette grondgebied te verdedigen.