De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag uitgehaald naar Russische media, die hij beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws tijdens de Franse verkiezingen. 

Volgens Macron dienden Russia Today en Sputnik als "propaganda" voor zijn tegenstander Marine Le Pen. 

Macron deed die beschuldigingen tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin in Versailles. Poetin is maandag op werkbezoek bij zijn Franse ambtgenoot.

Poetin ontkent elke bemoeienis met de Franse verkiezingen. Ook verdedigt hij het omstreden bezoek van Le Pen in Rusland in maart. Het bezoek was opvallend omdat Rusland ervan wordt beschuldigd dat het verkiezingen in westerse landen probeert te beïnvloeden. Poetin had een duidelijke voorkeur voor Le Pen.

Macron en Poetin spraken daarnaast onder meer over terrorisme in Europa en de situatie in Syrië. Poetin sprak over een "nauwere samenwerking" tussen Frankrijk en Rusland om terrorisme te bestrijden. 

De twee leiders zeiden daarnaast te streven naar een spoedige bijeenkomst over Oekraïne in het zogenoemde Normandië-overleg. In deze informele groep zijn ook Duitsland en Oekraïne vertegenwoordigd.

Er is de wil om, in het raam van het vredesakkoord van Minsk, tot een de-escalatie van het conflict te komen, zei Macron. Dat plan is in februari 2015 door bemiddeling van Macrons voorganger François Hollande en bondskanselier Angela Merkel tot stand gekomen.

Macron ontvangt Poetin in Frankrijk voor gesprek
31
Macron ontvangt Poetin in Frankrijk voor gesprek

Peter de Grote 

Macron ontving de Russische leider in het Grand Trianon, een 'bijpaleis' in de tuin van het paleis van Versailles. Het pand werd gebouwd voor de Franse koning om zich terug te kunnen trekken uit het drukke en dichtbevolkte hoofdgebouw.

In het Grand Trianon is momenteel een schilderijententoonstelling gewijd aan het bezoek van tsaar Peter de Grote (1672-1725) aan Frankrijk. Dat was in 1717. Poetin en Macron vieren daarom ook de driehonderdste verjaardag van de Russisch-Franse diplomatieke betrekkingen. Het bezoek van Peter de Grote werd geregeld via Den Haag waar Rusland veel langer betrekkingen mee had.