De Filipijnse strijdkrachten hebben aan terreurgroep IS gelieerde extremisten verdreven uit het grootste deel van de stad Marawi. 

''Onze commandanten ter plekke hebben ons verzekerd dat het einde bijna in zicht is'', zei brigadegeneraal Restituto Padilla maandag in Manilla.

Filipijns leger zoekt extremisten in de stad Marawi
53
Filipijns leger zoekt extremisten in de stad Marawi

Vluchten

Zo'n 60.000 mensen zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen het leger en de groep Maute. Door het geweld zijn volgens de autoriteiten zeker negentien burgers, achttien militairen en 61 extremisten omgekomen. Er wordt gevreesd dat extremisten zich voordoen als vluchtelingen om ergens anders aanslagen te kunnen plegen.

Het grootste gedeelte van Marawi, waar voorheen zo'n tweehonderdduizend mensen woonden, zou inmiddels weer in handen zijn van het leger. Regeringstroepen hebben alleen bepaalde gebieden niet in handen, zei Padilla. Hij gaf aan dat precisiebombardementen noodzakelijk zijn om overgebleven strijders uit te schakelen.

Opstandelingen

Het is nog onduidelijk of de militairen versterking krijgen van rebellengroepen. President Rodrigo Duterte gaf de opstandelingen uit maoïstische en separatistische hoek onlangs de kans om ''soldaten van de republiek'' te worden. De staat zou voorzien in soldij en huisvesting, als de rebellen zich zouden aansluiten bij de strijd tegen de lokale bondgenoten van IS.

De opstandelingen leken te zijn overvallen door het aanbod. Het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF) liet maandag weten zich nog te moeten beraden op het voorstel van de president. De rebellen, die in 2014 al een vredesakkoord met de regering sloten, benadrukten tegen islamistisch extremisme te zijn.

Negatief reisadvies

Vergelijkbare geluiden klonken uit de hoek van de maoïsten, die de uiterst linkse leer aanhangen van de oud-Chinese leider Mao. De communistische rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) zijn volgens een woordvoerder tegenstanders van ''alle terreurgroepen''. Hij zei niet of de groep ook van plan is zich bij de regeringstroepen te voegen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag het reisadvies naar de Filipijnen aangepast. Het wordt nadrukkelijk afraden om naar het eiland Mindanao te reizen vanwege het geweld rond Marawi. Ook voor het grootste deel van het eiland Palawan geldt een negatief reisadvies.