Egypte bombardeert trainingskampen van terreurgroepen na aanslag

Egypte heeft vrijdag een serie luchtaanvallen op "terroristische trainingskampen" in het oosten van Libië uitgevoerd. De actie geldt als vergelding op de bloedige aanval op koptische christenen eerder op de dag.

Gevechtsvliegtuigen bestookten doelen in de buurt van de stad Derna. Het kreeg daarbij hulp van de strijdkrachten uit het oosten van Libië. Volgens de militaire autoriteiten betrof het zes aanvallen op kampen waar militanten worden opgeleid. 

De Egyptisce president Abdul Fattah al-Sisi zei dat hij niet zou twijfelen om dergelijke kampen waar dan ook aan te vallen. "We moeten onze mensen beschermen tegen het kwaad", aldus de president tijdens een toespraak op televisie.

Sisi zegt dat landen die terrorisme ondersteunen moeten worden bestraft en doet een beroep op de Amerikaanse president Donald Trump om hem te helpen. Die veroordeelde de aanslag in een reactie. "Overal waar bloed van onschuldigen wordt vergoten, loopt de mensheid een verwonding op", aldus de Amerikaanse president.

Slachtoffers

Bij de aanslag kwamen 28 mensen om het leven en raakten 25 mensen gewond. De slachtoffers werden onder vuur genomen door onbekenden tijdens een busreis richting het St. Samuel Monastery klooster. Dat gebeurde bij de Egyptische stad al-Minya, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Caïro.

Er werd op de bus geschoten vanuit drie auto's. Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden.

De aanslag is nog niet opgeëist. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zat achter eerdere aanvallen op koptische christenen.

Lees meer over:
Tip de redactie