De Amerikaanse regering neemt de ''volledige verantwoordelijkheid'' op zich voor het uitlekken van informatie over het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. 

Dat zei de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) vrijdag tijdens een bezoek aan Londen.

De Britse autoriteiten reageerden deze week onthutst toen met de VS gedeelde informatie over het onderzoek uitlekte via Amerikaanse media.

The New York Times publiceerde woensdag officieel niet vrijgegeven forensische foto's van het gebruikte explosief.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester

Informatiestop

De politie in het Verenigd Koninkrijk stopte vanwege de lekken zelfs enige tijd met het delen van de informatie met de Amerikanen.

Tillerson trok daarom vrijdag het boetekleed aan. ''We nemen de verantwoordelijkheid op ons en uiteraard betreuren we dat het heeft plaatsgevonden''', zei de bewindsman in het bijzijn van zijn Britse collega Boris Johnson.

Tillerson benadrukte dat zijn regering ''het vrijgegeven van informatie waar dat niet gepast is'' veroordeelt.

Terreurnetwerk

Het grootste deel van het terreurnetwerk rond de dader van de aanslag is gearresteerd maar waarschijnlijk volgen nog meer aanhoudingen. Dat zei de belangrijkste Britse anti-terreurfunctionaris, Mark Rowley, vrijdag.

Op dit moment zitten acht mensen vast na de zelfmoordaanslag. Die werd gepleegd door de 22-jarige Salman Abedi en kostte 22 mensen het leven.

Volgens Rowley zijn er ''enorme vorderingen'' gemaakt in het onderzoek maar zijn er nog belangrijke open lijnen.