VN waarschuwt voor burgerdoden bij luchtaanvallen Syrië

Bij luchtaanvallen in Syrië moeten militairen zorgvuldiger te werk gaan, aldus de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vrijdag. Volgens Zeid Ra'ad al-Hussein vallen er veel te veel burgerdoden bij aanvallen op Islamitische Staat.

Naar eigen zeggen doet hij een beroep op alle militairen die in het gebied actief zijn, zoals de coalitie onder leiding van de VS.

''Het toenemende aantal burgers dat bij luchtaanvallen in Deir al-Zor en Raqqa om het leven is gekomen, suggereert dat er onvoldoende voorzorgsmaatregelen bij de aanvallen worden genomen'', merkte de Hoge Commissaris ontstemd op.

De reactie van Zeid Ra'ad al-Hussein volgt op een onderzoek van de Amerikaanse strijdkrachten, waarvan de resultaten donderdag bekend werden. Toen bleek dat in maart meer dan honderd burgers zijn gedood door een Amerikaanse luchtaanval op een gebouw in de Iraakse stad Mosul. De luchtaanval was gericht tegen twee scherpschutters van IS. Zowel de VS als hun Iraakse bondgenoten wisten niet dat er burgers aanwezig waren in het gebouw.

Lees meer over:
Tip de redactie