Buitenlandse terroristen betrokken bij gevechten Filipijnen

Bij gevechten tussen het leger en extremisten in de Filipijnse stad Marawi waren verschillende buitenlandse terroristen betrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger vrijdag laten weten. Onder de gedode jihadisten waren onder meer Indonesiërs en Maleisiërs.

De extremistische groep Maute, die eerder trouw zwoer aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS), heeft grote delen van de stad bezet en verschillende gebouwen in brand gestoken. Dat gebeurde na een mislukte inval van veiligheidstroepen in een van hun schuilplaatsen.

Er werd eerst van uitgegaan dat het om lokale terroristen gaat, maar de groep blijkt een stuk internationaler en een geduchte tegenstander. Het Filipijnse leger heeft ongeveer honderd militairen met helikopters naar Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao gestuurd. De gevechten kostten tot nu toe aan ten minste 46 mensen het leven.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is naar eigen zeggen bereid te onderhandelen met de Maute-beweging. ''Mijn boodschap aan de terroristen is dat we dit nog steeds kunnen oplossen door middel van overleg'', zei Duterte.

De plotse bereidheid van de autoriteiten tot een dialoog is opvallend. Duterte riep zijn strijdkrachten eerder deze week nog op geen enkele gewapende opstandeling in leven te laten. ''Als ik denk dat je moet sterven, zal je sterven. Als je tegen ons vecht, zal je sterven'', verkondigde de president woensdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie