Merkel dreigt Erdogan met vertrek troepen

Duitsland trekt zijn troepen terug van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik als Duitse parlementariërs die niet mogen bezoeken.

Daarmee dreigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag bij aankomst op de NAVO-top in Brussel, waar ook de Turkse president Erdogan aanwezig is. Merkel zei de boodschap "zeer duidelijk" aan hem over te brengen.

Beide leiders konden het in een gesprek in de marge van de top niet eens worden, zei een woordvoerder van Merkel donderdagavond tegen Duitse media. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu duurde het onderhoud een halfuur.

Turkije wil de parlementariërs niet toelaten vanwege het Duitse besluit om Turkse officieren asiel te verlenen. Omdat voor de inzet van Duitse militairen in het buitenland de instemming van het parlement nodig is, is het volgens de Duitse regering "absoluut noodzakelijk" dat volksvertegenwoordigers de uitgezonden troepen kunnen bezoeken.

Jordanië

Berlijn zei eerder al te overwegen de ongeveer 260 militairen naar Jordanië te verplaatsen, maar het dreigement om Turkije te verlaten is nu openlijk geuit. Erdogan zei woensdag dat hij nog niets had gehoord uit Berlijn.

De Turkse president voegde eraan toe dat het hem weinig kan schelen en er geen groot probleem in te zien. De Duitse militairen zijn in Incirlik vanwege de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Turkije weerde vorig jaar al Duitse politici nadat de Bondsdag de massamoord op Armeniërs in 1915 als volkerenmoord bestempelde. Uiteindelijk mochten de afgevaardigden toch het land in.

Lees meer over:
Tip de redactie