EU-president Donald Tusk zegt er "niet 100 procent zeker van te zijn" dat Donald Trump en hij een "gemeenschappelijk standpunt of dezelfde opinie" delen over Rusland. 

"Daarentegen lijken we op dezelfde lijn te zitten als het gaat over het conflict in Oekraïne", zei Tusk donderdag in Brussel in een onverwachte, korte verklaring na afloop van zijn ontmoeting met de nieuwe Amerikaanse president.

''Mijn belangrijkste boodschap aan Trump is dat samenwerking en vriendschap gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden en principes." Volgens Tusk, die de EU-leiders vertegenwoordigt in Brussel, zijn er ''veel zaken waar we het over eens zijn, met name de strijd tegen terrorisme. Ik hoef niet uit te leggen waarom. Maar over het klimaat en de handel lijkt dat minder het geval."

Trump is donderdag in Brussel in de "Tusk Tower" ontvangen door Tusk. Het gebouw is met een knipoog naar de Trump Tower in New York even zo omgedoopt.

Trump ontvangen door Belgische premier bij aankomst in Brussel
55
Trump ontvangen door Belgische premier bij aankomst in Brussel

Te laat

Trump kwam ruim een kwartier te laat aan bij zijn eerste afspraak met de hoogste Brusselse vertegenwoordigers, maar de geplande afspraak tot 11.00 uur liep uiteindelijk ook uit met ruim een half uur. 

Even voor het middaguur keerden ze terug met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor een fotomoment bij de Amerikaanse en de EU-vlag, die de 28 lidstaten vertegenwoordigt. 

De bijeenkomst, waar vervolgens ook de voorzitter van het Europese Parlement Antonio Tajani en buitenlandchef Federica Mogherini bij aanhaakten, kende geen officiële agenda. De ontmoeting was volgens EU-bronnen vooral bedoeld "ter kennismaking".

Tusk twitterde woensdag dat hij Trump ''ervan wil overtuigen dat euro-atlantisme betekent dat de vrije wereld samenwerkt om een post-westelijke wereldorde te voorkomen".

Spanning

Volgens diplomaten kwamen het klimaatakkoord van Parijs, de vrije handel en de samenwerking op defensie- en veiligheidsgebied aan de orde.

Naar Trumps bezoek was met spanning uitgekeken. Er bestond de nodige twijfel over zijn intenties met de relatie tussen de EU en de VS. Met name zijn opmerking dat na het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU meerdere landen zouden volgen, viel in Brussel verkeerd.

NAVO

Donderdagmiddag ontmoeten staatshoofden en regeringsleiders elkaar op de NAVO-bijeenkomst in Brussel. Donderdagavond vliegt Trump naar Sicilië voor een G7-bijeenkomst.