Duizenden Filipijnen zijn woensdag op de vlucht geslagen na gevechten op het zuidelijk gelegen eiland Mindanao. Filipijnse overheidstroepen zijn daar sinds dinsdag in gevecht met leden van de Maute, een aan Islamitische Staat (IS) gerelateerde organisatie

De militanten hebben gebouwen in brand gestoken en gijzelen een katholieke priester en veertien andere christenen. 

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een staat van beleg ingesteld om de Maute-groepering te vernietigen. Dit volgde op een eerdere mislukte poging van het leger om de militanten te overmeesteren. Volgens Duterte proberen de Maute al langer de aanwezigheid van IS op de overwegend christelijke Filipijnen te vergroten.

De speciale maatregelen die hij onder de staat van beleg kan doorvoeren geven hem naar eigen zeggen meer mogelijkheid de opmars van IS tegen te gaan.

Duterte vergeleek de situatie woensdag met de staat van beleg die in de jaren zeventig door generaal Ferdinand Marcos werd ingesteld na de aanslag op de minister van defensie Guan Ponse Enrile. Nadat dit gebeurde nam de corruptie en machtsmisbruik toe en de periode wordt door velen gezien als een zwarte bladzijde uit de Filipijnse geschiedenis.

'Je gaat dood'

Duterte staakte dinsdag zijn bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin vanwege de situatie in eigen land. Bij terugkomst sloeg hij een onverzoenlijke toon aan. 

"Iedereen die op dit moment een vuurwapen vasthoudt en de regering met geweld confronteert, mijn bevel is om niemand te sparen. Laat ons de problemen van Mindanao voor eens en voor altijd oplossen", zei Duterte, die zelf van het eiland afkomstig is. "Als ik vind dat je dood moet, dan ga je dood. Als je tegen ons vecht, dan ga je dood. Als er openlijk verzet is, dan ga je dood. En als dat betekent dat veel mensen sterven, het zij zo."

Marawi telde voorheen zo'n 200.000 inwoners, maar is volgens een functionaris inmiddels veranderd in een spookstad. Burgers hebben massaal de wijk genomen naar omliggende plaatsen.

Levende schilden

Zowel het leger als de opstandelingen hebben rond de stad controleposten opgetuigd. Bij de gevechten zijn volgens de strijdkrachten zeker dertien extremisten om het leven gekomen. Ook sneuvelden tenminste zeven leden van de veiligheidstroepen.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft gemeld dat de extremisten christenen en een priester gebruiken als levende schilden. Maute zou kardinalen hebben gewaarschuwd dat de gijzelaars worden gedood als het leger zich niet terugtrekt.

Het leger meldde verder 120 mensen te hebben gered uit een school en een ziekenhuis. De militairen wachten op versterkingen, maar die worden naar verluidt vertraagd door de opstandelingen. Die hebben scherpschutters en boobytraps ingezet.