Achttien jaar cel voor Nederlandse zuurgooier in Belgische supermarkt

De Nederlander die ruim twee jaar geleden zuur goot over een vrouw in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen is ook in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar celstraf. 

Anders dan de rechtbank acht het gerechtshof in Brussel de destijds 42-jarige Jelle F. echter niet schuldig aan een moordpoging, maar aan afpersing en foltering. Volgens de rechters staat niet vast dat hij haar wilde doden.

Het slachtoffer, een 53-jarige schoonmaakster, werd ernstig verminkt door de vloeistof die F. in februari 2015 over haar heen goot. In de periode daarvoor had hij de supermarktketen afgeperst en gedreigd met een zuuraanval. Wraak op de maatschappij was zijn motief naar eigen zeggen. De veertiger was zijn baan kwijtgeraakt en zat in geldnood.

''Ik ben blij dat hij geen lagere straf heeft gekregen, al had het voor mij levenslang mogen zijn'', reageerde het voor het leven getekende slachtoffer, Marina Tijssen. ''Deze man hoort gewoon niet thuis in de samenleving.''

Tevreden

F.'s advocaat Sven Mary is tevreden met de uitspraak. ''Foltering lijkt me een correctere omschrijving voor de feiten dan moordpoging. De uitgesproken straf lijkt me ook de juiste.''

Volgens de raadsman maakt de uitspraak het mogelijk dat zijn cliënt uiteindelijk kan terugkeren in de maatschappij. De voorwaarden die de rechtbank daaraan had gesteld werden geschrapt door het hof.

De Nederlander werd twee weken na de aanval opgepakt bij een politiecontrole in Frankrijk, dat hem uitleverde aan België.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie