De Amerikaanse president Donald Trump is woensdagochtend aangekomen in het Vaticaan en ontvangen door paus Franciscus. Het Amerikaanse staatshoofd arriveerde in gezelschap van zijn echtgenote Melania.

Het bezoek gaat gepaard met veel veiligheidsmaatregelen.

In Trumps gevolg zaten onder anderen zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner, die de paus ook de hand schudden. Trump en Franciscus trokken zich korte tijd terug voor een privé-audiëntie. Het bezoek duurde bij elkaar ongeveer drie kwartier. 

De ontmoeting is enigszins beladen, omdat de paus zich in het verleden nogal eens kritisch uitliet over Trump, die toen nog presidentskandidaat was. Trump liet zich op zijn beurt ook negatief uit over de stellingname van de paus over tal van kwesties.

Paus poseert met Trump voor aanvang ontmoeting in Vaticaanstad
44
Paus poseert met Trump voor aanvang ontmoeting in Vaticaanstad

Midden-Oostenconflict

Maandag en dinsdag bracht de Amerikaanse president een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Daar zei hij er "alles te zullen doen" om vrede tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. Volgens Trump zou een vredesakkoord tussen de twee partijen, "een van de allermoeilijkste deals" zijn om te sluiten.

Afgelopen weekend begon Trump zijn eerste buitenlandse reis als president in Saudi-Arabië. Tijdens het bezoek zijn afspraken gemaakt over een wapendeal van 110 miljard dollar (98 miljard euro) gemaakt. De VS gaat tanks, schepen en afweersystemen aan het land leveren.

Trump reist woensdag verder naar Brussel.