Voormalig CIA-directeur Brennan besprak inmenging in presidentsverkiezingen met Moskou

Toenmalig CIA-directeur John Brennan heeft de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar besproken met Moskou. Hij kaartte de kwestie naar eigen zeggen aan bij Aleksander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Brennan zei tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat er in zijn ogen geen twijfel over bestaat dat Rusland zich vorig jaar op "schaamteloze" wijze heeft bemoeid met de verkiezingen. "Ze deden dat ondanks onze krachtige protesten en uitdrukkelijke waarschuwingen het niet te doen."

De oud-chef van de buitenlandse inlichtingendienst stelde dat hij vermoedelijk de eerste Amerikaanse functionaris was die de vermeende bemoeienis besprak met Moskou. Hij waarschuwde Bortnikov begin augustus dat de relatie met Washington onder druk zou komen te staan door dergelijke praktijken.

De FSB-baas ontkende tijdens het gesprek dat Moskou probeerde de stembusgang te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump. Brennan informeerde daarna president Barack Obama en andere topfunctionarissen over zijn bevindingen.

Contacten

De voormalige spionnenchef verklaarde ook "informatie en inlichtingen" te zijn tegengekomen over "contacten en interacties" tussen Russische functionarissen en Amerikanen die waren betrokken bij de campagne van Trump.

Volgens Brennan waren de gegevens van een dusdanige aard dat de federale recherche FBI uit zou moeten zoeken of sprake was van een samenzwering. Hij weigerde in detail te treden, omdat het gaat om geheime informatie.

Lees meer over:
Tip de redactie