De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd "alles te zullen doen" om vrede tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. Trump deed die uitspraak na afloop van een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Tijdens het gesprek met Abbas in Bethlehem zei Trump blij te zijn dat de Palestijnse leider zich heeft toegelegd op het nemen van stappen om "tegen het terrorisme te vechten", meldt de BBC.

"Ik ben toegewijd aan pogingen een vredesakkoord tussen de Israëli's en de Palestijnen te bereiken", zei Trump. "En ik heb het voornemen om alles te doen om hen te helpen dat doel te bereiken."

Hij voegde daaraan toe dat de president van de Palestijnse Autoriteit hem had verzekerd klaar te zijn om naar dat doel toe te werken en dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hem hetzelfde had beloofd.

Volgens de Amerikaanse president zou een vredesakkoord tussen de twee partijen, die al drie jaar niet met elkaar over vrede hebben onderhandeld, "een van de allermoeilijkste deals" zijn om te sluiten.

Het bezoek van Trump leidde tot demonstraties door Palestijnen in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Die draaiden ook om de slechte omstandigheden voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.

'Onbreekbare band'

Na zijn ontmoeting met Abbas keerde Trump terug naar Jeruzalem voor een bezoek aan het Holocaustmonument Yad Vashem. 

Maandag zei Trump tijdens een bezoek aan Israël dat hij was gekomen om "de onbreekbare band tussen de VS en Israël te herbevestigen" en dat hij "een zeldzame kans om veiligheid en stabiliteit en vrede" naar de regio te brengen ziet.

De realiteit is dat er nog steeds grote knelpunten bestaan in de dialoog tussen Israël en de Palestijnen. Zij denken heel anders over zaken zoals de toekomst van het door Israël bezette Oost-Jeruzalem, het lot van Palestijnse vluchtelingen en de grenzen van een onafhankelijk Palestina. 

Twee-statenoplossing

Die problemen staan een praktische invulling van de zogeheten 'twee-statenoplossing' in de weg, terwijl die oplossing wordt beschouwd als de enige werkbare. De leiders aan weerszijden van de kwestie hebben ook geen vertrouwen in elkaar, wat de onderhandelingen naar verwachting zal bemoeilijken.

Bovendien zijn de Palestijnen onderling sterk verdeeld: de Fatah-partij van Abbas maakt de dienst uit op de Westelijke Jordaanoever, maar Gaza is in handen van de islamistische Hamas, die in de afgelopen dagen meerdere keren door Trump is veroordeeld als terroristisch.

Het presidentiële toestel Air Force One vertrok dinsdagmiddag vanaf vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv. Trump wordt later op de dag verwacht in Italië.