De Iraanse president Hassan Rohani heeft maandag op de televisie gezegd dat het land doorgaat met zijn raketprogramma. 

Hij tartte daar Donald Trump mee. De Amerikaanse president ventileerde op bezoek in Saudi-Arabië stevige kritiek op de Islamitische Republiek Iran en herhaalde dat in Israël.

''Het Iraanse volk heeft besloten machtig te zijn. Onze raketten zijn bedoeld voor vrede en verdediging. Amerikaanse autoriteiten zouden moeten weten dat wanneer een technische test van een raket nodig is, we die zullen uitvoeren en niet wachten op hun toestemming'', aldus Rohani, die vrijdag met ruime meerderheid een nieuw termijn kreeg als president.

Rohani haalde ook uit naar aartsrivaal Saudi-Arabië, die hij gebrek aan democratie verweet. Hij riep Riyad op de bevolking te laten beslissen over de toekomst van het land in vrije verkiezingen.

Trump

Trump hekelde zowel in Riyad als Jeruzalem de steun die Iran, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, terroristische organisaties biedt. Rohani riposteerde dat stabiliteit in het Midden-Oosten niet mogelijk is zonder hulp van de Iraniërs. De Amerikaanse regering heeft volgens hem geen idee wat er allemaal speelt in de regio en laat zich misleiden door adviseurs.

Rohani noemde de top die Trump afgelopen weekeinde in Saudi-Arabië bijwoonde een ''ceremoniële gebeurtenis die geen politieke waarde had en geen resultaat zal hebben''. Hij wees erop dat de Iraniërs door hun stemgedrag hebben laten zien meer democratie en interactie met de wereld willen, goed voor de welkome ontwikkeling van de economie.