Oostenrijk hekelt Nederlandse aanpak drugsproducenten

Oostenrijk vindt dat Nederland te laks is met de aanpak van drugsproducenten. ''De samenwerking daar moet beter'', zei de Oostenrijkse minister Wolfgang Sobotka (Binnenlandse Zaken) maandag.

Een team van onderzoekers uit Oostenrijk en Duitsland heeft het afgelopen jaar ongeveer zesduizend pakjes met drugs in beslag genomen. De verdovende middelen waren besteld op het zogeheten Darknet, een voor leken moeilijk toegankelijk deel van het internet. Het gaat onder meer om xtc en cannabis.

Volgens Sobotka is een groot deel van de onderschepte drugs geproduceerd in Nederland en in veel gevallen verstuurd via de Duitse post. Hij noemde het "cruciaal'' dat de Nederlandse autoriteiten werk maken van het oprollen van drugslaboratoria. De minister is van plan de kwestie deze week aan te kaarten bij zijn Nederlandse evenknie.

Het hoofd van de Oostenrijkse federale politie, Franz Lang, klaagde dat Nederland het probleem niet serieus genoeg neemt. Verzoeken aan de Nederlandse autoriteiten zouden soms enige tijd op de plank blijven liggen of zelfs helemaal niet in behandeling worden genomen.

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten bevinden de Nederlandse drugslabs zich vaak ondergronds. Het zou gaan om "enorme scheepscontainers'' die zich vijf tot zes meter onder de grond bevinden in het zuiden van het land.

Lees meer over:
Tip de redactie