Afgestudeerden VS lopen weg bij speech vicepresident Pence

Tientallen pas afgestudeerde studenten aan de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten zijn zondag de zaal uitgelopen bij een speech van vicepresident Mike Pence.

Pence was een van de sprekers tijdens de afstudeerceremonie op de katholieke school in de Amerikaanse staat Indiana.

Op het moment dat Pence het woord kreeg stonden enkele tientallen van de ongeveer duizend aanwezigen zwijgend op en verlieten de zaal. Zij deden dit uit kritiek op het beleid van president Trump waar Pence volgens hen deel van uitmaakt.

Ook wilden de studenten "solidair zijn met degenen die geraakt worden door het beleid van Trumps regering". Dit was een verwijzing naar het geblokkeerde inreisverbod van Trump dat had moeten gelden voor burgers van zes landen waar veel moslims wonen.

Vrijheid van meningsuiting

Pence besteedde geen aandacht aan de vertrekkende studenten en ging rustig door met zijn toespraak. De voormalig gouverneur van Indiana sprak onder andere over de controverse rond de vrijheid van meningsuiting op Amerikaanse campussen die was ontstaan na de verkiezingsoverwinning van Trump.

De afgelopen maanden liepen op verschillende universiteiten in het land protesten tegen de komst van conservatieve sprekers zelfs uit de hand. In sommige gevallen werden de toespraken afgelast vanwege de veiligheid.

Pence zei hierover dat "de eeuwenoude traditie van vrijheid van expressie gevaar loopt op campussen in de VS door toenemende onverdraagzaamheid en onderdrukking". "Dit moet niet worden beantwoord met stilte", zei hij in een duidelijke verwijzing naar pogingen om hem van het spreken te weerhouden.

Terrorisme

De vicepresident herhaalde tijdens zijn speech ook de uitspraak van Trump die de president zondag deed in Saudi-Arabië tijdens zijn eerste buitenlandreis. Trump zei daar dat de Amerikaanse strijd tegen terrorisme geen 'oorlog met de islam' is, maar een gevecht tussen goed en kwaad.

Pence kon op dit punt weer op goedkeuring en applaus rekenen vanuit de zaal.

Tip de redactie