De Amerikaanse president Donald Trump is zaterdagochtend aangekomen in Saudi-Arabië. Samen met zijn echtgenote Melania stapte hij uit het presidentiële vliegtuig op de luchthaven van de hoofdstad Riyad.

Onderaan de trap werd hij opgewacht en begroet door de Saudische koning Salman, zo was op beelden van internationale media te zien.

Het Witte Huis liet weten dat Trump verwacht tastbare resultaten te bereiken in de strijd tegen moslimterrorisme. Tijdens het bezoek van Trump opent Saudi-Arabië onder meer een centrum waar digitale activiteiten van Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen gemonitord worden.

Trump is de eerste Amerikaanse president die een land waar de meerderheid van de bevolking islamitisch is, kiest als eerste bezoekland. Volgens het Witte Huis wil Trump met deze keuze voor "vrede, vooruitgang en welvaart" zorgen.

Volgens koning Salman versterkt het bezoek van Trump de strategische samenwerking tussen de twee landen. De koning heeft Trump tijdens het bezoek een onderscheiding gegeven. 

Melania draagt bij het bezoek geen hoofddoek. Trump noemde het in 2015 nog een "belediging" toen Michelle Obama geen hoofddoek droeg bij een bezoek aan Saudi-Arabië. 

Wapendeal

Bij het bezoek zijn afspraken gemaakt over een wapendeal van 110 miljard dollar (98 miljard euro) gemaakt. De VS gaat tanks, schepen en afweersystemen aan het land leveren. 

Saudi-Arabië vecht sinds 2015 tegen houthi-rebellen in het buurland Jemen. Het land heeft vrijdag nog een ballistische raket onderschept die bedoeld was voor de hoofdstad.

Buitenlandse reis

Saudi-Arabië is het eerste land dat Trump bezoekt tijdens zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Hij gaat ook naar Israël, het Vaticaan, België en Sicilië.

Terwijl Trump in het buitenland verblijft, werpt de crisis rondom zijn persoon een schaduw over de trip. Het ontslag van FBI-baas James Comey en de aanstelling van een speciale aanklager die de banden tussen de campagne van Trump en Rusland gaat onderzoeken zorgen voor een reeks aan publicaties over de president.