President Rohani wint verkiezingen Iran

Hassan Rohani heeft de verkiezingen van vrijdag in Iran gewonnen. De huidige president mag zich opmaken voor zijn tweede termijn.

De staatstelevisie van Iran heeft zaterdagochtend Rohani uitgeroepen tot winnaar. De 68-jarige president heeft na het tellen van de 41,2 miljoen stemmen zijn voornaamste rivaal, de oerconservatieve Ebrahim Raise, ruim achter zich gelaten. Rohani kreeg 23,5 miljoen van het totale aantal stemmen.

De opkomst was ruim 70 procent volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Iran waren circa 56 miljoen inwoners opgeroepen om te stemmen.

Rohani streeft naar meer openheid naar het Westen, vertelt de president in zijn overwinningspeech. "De wereld ziet vandaag dat Iran koers zet naar beschaafd contact met de internationale gemeenschap. Weg van radicalisatie, ons land wil met de wereld leven in vriendschap." 

Rohani heeft de laatste jaren meer onderhandeld met het westen dan zijn voorgangers. Dat leidde onder meer tot het akkoord over het Iraanse kernprogramma in 2013.

Raisi

Zijn tegenstander Raisi wil juist geen buitenlandse invloeden in de Islamitische Republiek. Hij is een voormalig openbaar aanklager, die een hoog aanzien heeft onder de Iraanse geestelijken.

Raisi werd door politieke commentatoren beschouwd als de mogelijke opvolger voor Ali Khamenei. Khamenei is een Iraanse grootayatollah en bezit meer autoriteit dan de president. Ayatollah is een hoge titel die gegeven wordt aan sjiitische geestelijken. 

Stembureaus

Het sluiten van de stembureaus werd vrijdag een paar keer uitgesteld wegens de hoge opkomst die lange rijen kiezers tot gevolg had. De stembureaus gingen zes uur later dan gepland dicht.

 

Lees meer over:
Tip de redactie