President Rohani voorlopig aan kop bij verkiezingen Iran

De huidige president Hassan Rohani gaat voorlopig aan de leiding bij de Iraanse presidentsverkiezingen die vrijdag werden gehouden.

Dat heeft het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend op de staatstelevisie gemeld. De einduitslag wordt later op zaterdag verwacht.

Rohani leidt met 58 procent van de stemmen. De conservatieve kandidaat Ebrahim Raisi moet het doen met 40 procent. De overige kandidaten spelen geen rol van betekenis.

De opkomst was ruim 70 procent volgens het ministerie. In Iran waren circa 56 miljoen inwoners opgeroepen om te stemmen.

Openheid

Rohani streeft naar meer openheid naar het Westen. Hij hoopt zijn tweede termijn veilig te stellen. Dat is tot nu toe elke zittende Iraanse president sinds 1981 gelukt. Hij heeft de laatste jaren meer onderhandeld met het westen dan zijn voorgangers. Dat leidde onder meer tot het akkoord over het Iraanse kernprogramma in 2013.

Zijn tegenstander Raisi wil juist geen buitenlandse invloeden in de Islamitische Republiek. Hij is een voormalig openbaar aanklager, die geldt als een 'ultra' onder de Iraanse geestelijken. Hij werd door politieke commentatoren beschouwd als de mogelijke opvolger voor Khamenei, die meer autoriteit bezit dan de president.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen behaalt, komt er 26 mei een tweede ronde. Een tweede ronde zou volgens waarnemers meer conservatieven op de been brengen en een bedreiging vormen voor Rohani's herverkiezing.

Rijen

Vrijdag stonden er lange rijen voor de stembureaus. De openingstijden werden daarom met ruim vijf uur verruimd tot 23.30 uur lokale tijd.

Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen.

Lees meer over:
Tip de redactie