Uniek maanzakje van Apollo 11-missie onder de hamer

Een zak die is gebruikt om monsters van de maan te verzamelen tijdens de Apollo 11-missie in 1969 gaat onder de hamer.

Het zeer waardevolle voorwerp moet tussen de 2 en 4 miljoen dollar (omgerekend tussen de 1,8 en 3,6 miljoen euro) opbrengen.

Het zakje, dat nog kleine achtergebleven deeltjes van de maan bevat, werd gebruikt door astronaut Neil Armstrong om stenen en stof van de maan in te doen. Op het zakje staat 'terugkeer maanmonsters' gedrukt.

Het is de eerste keer dat een voorwerp dat gebruikt is op NASA's Apollo 11-missie in de legale verkoop gaat.

Per ongeluk

Opvallend is dat de zak vorig jaar per ongeluk werd verkocht door de ruimtevaartorganisatie. Door een fout wist de Amerikaanse Nancy Carlson uit Illinois voor 995 dollar (890 euro) de zak op de kop te tikken. De verkoop werd pas ontdekt toen Carlson de zak naar NASA stuurde om bevestiging van echtheid ervan te krijgen.

NASA spande een rechtszaak aan om de zak terug te krijgen, maar de rechter bepaalde dat de nieuwe eigenaar het object mocht houden. Volgens NASA gaat het om een 'uniek voorwerp' en 'nationaal erfgoed'.

Het maanzakje zal op 20 juli, precies 48 jaar na de eerste maanlanding, van eigenaar wisselen tijdens de veiling bij veilinghuis Sotheby's in New York.

Twintig kilo

De Apollo 11 was de eerste missie die succesvol op de maan wist te landen. In 1969 brachten Buzz Aldrin en Neil Armstrong enkele uren op het oppervlak en verzamelden ze meer dan twintig kilo aan materiaal. Daarmee keerden ze terug naar de aarde.

Lees meer over:
Tip de redactie