'Houthi-raket op Saudische hoofdstad onderschept'

Saudi-Arabië heeft vrijdag een ballistische raket onderschept die bedoeld was voor de hoofdstad Riyad. Dat meldt althans het staatspersbureau SPA.

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië zegt dat de raket in de provincie Ar Rayn in het zuiden is onderschept en vernietigd. Dat gebeurde in de open woestijn, niemand raakte gewond.

Volgens de Saudische staatszender Al-Arabiya hebben de coalitietroepen de basis van waar de raket werd afgeschoten vernietigd. Dat zou in Sanaa zijn, de hoofdstad van Jemen. 

De gewapende Houthi-rebellen in Jemen claimen dat zij de raket hebben afgevuurd, zo zegt het agentschap van de rebellen tegen persbureau Reuters

Burgeroorlog

In Jemen zijn de Houthi-rebellen en de aanhangers van de oude regering sinds 2015 in een bloedige strijd verwikkeld. 

De rebellen hebben Sanaa ingenomen en vormen er sinds november vorig jaar een regering. De sjiitische Houthi's vechten onder invloed van Iran, die zijn positie tegen aartsvijand Saudi-Arabië wil versterken. 

Voor het soennitische Saudi-Arabië is een sjiitisch blok aan de zuidgrens een schrikbeeld. Daarom steunt het land en zijn bondgenoten in de Golf de afgezette president van Jemen. 

Trump

Riyad is de eerste stop van de reis die de Amerikaanse president Donald Trump momenteel maakt. Hij landt zaterdag in de Saudische hoofdstad. 

Hij zal daar naar verwachting belangrijke veiligheids- en handelsakkoorden met de Saudi’s sluiten.

Lees meer over:
Tip de redactie