Stembureaus Iran sluiten uren later wegens hoge opkomst

Als gevolg van de hoge opkomst bleven de stembureaus vrijdag in Iran ruim vijf uur langer open dan gepland. Inmiddels zijn de stembussen gesloten.

In de presidentsverkiezingen staan vooral de zittende hervormingsgezinde president Hassan Rohani en de uiterst conservatieve Ebrahim Raisi tegen over elkaar.

Voordat de inwoners van Iran vrijdagochtend vanaf 8.00 uur hun stem konden uitbrengen, stonden er al lange rijen voor de stembureaus. De openingstijden van de stemlokalen werden met vijf uur verruimd tot 23.00 uur lokale tijd. Uiteindelijk sloten de stembussen rond half twaalf.

Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen. Dat meldt de staatstelevisie.

Opkomst goed voor Rohani

Een hoge opkomst is volgens waarnemers goed voor de gematigde kandidaat in Iraanse verkiezingen. Rohani hoopt te worden herkozen omdat hij het land uit zijn isolement heeft gehaald. Hij sloot daarvoor in 2015 een internationaal akkoord over het nucleaire programma van Iran.

Rohani streeft naar meer openheid naar het Westen. Zijn tegenstander Raisi wil juist geen buitenlandse invloeden in de Islamitische Republiek.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen behaalt, komt er 26 mei een tweede ronde. Een tweede ronde zou volgens waarnemers meer conservatieven op de been brengen en een bedreiging vormen voor Rohani's herverkiezing.

Lees meer over:
Tip de redactie