Turkse president Erdogan gaat praten met Tusk en Juncker

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt donderdag in Brussel met Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. De Europese commissievoorzitter en de EU-president ontmoeten de Turkse leider in de marge van de NAVO-bijeenkomst.

Dat heeft een woordvoerder van de commissie vrijdag bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat het tweetal ook Donald Trump ontmoet, die eveneens op de NAVO-top wordt verwacht. 

Juncker en Tusk verwachten Trump om 10.00 uur bij de VIP-ingang van het gebouw waar de Europese leiders normaliter hun toppen houden, zo blijkt uit vrijdag vrijgegeven instructies voor de pers.

Het onderhoud staat gepland tot 11.00 uur. Na twintig minuten schuiven ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini en EU-parlementsvoorzitter Antonio Tajani aan.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel had eind april bij Tusk op een gesprek met Erdogan aangedrongen. Merkel wil dat de EU zich beraadt over hoe de unie met Ankara moet omgaan.

Het kandidaat-lid keert zich steeds meer af van de Europese waarden. De EU heeft ernstige zorgen over de democratie en mensenrechten in Turkije en de relatie is sinds het referendum over machtsuitbreiding van de Turkse president nog verslechterd.

De commissievoorzitter ontvangt donderdagmiddag ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron.

Tip de redactie