Julian Assange bekijkt de mogelijkheden om politiek asiel aan te vragen in Frankrijk. Vrijdag werd bekend dat de Zweedse aanklager het arrestatiebevel tegen de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks heeft ingetrokken.

Assange zou volgens de beschuldigingen in 2010 twee vrouwen hebben verkracht. Zelf heeft hij altijd ontkend. Reden voor het stopzetten van het strafrechtelijk onderzoek is dat "alle mogelijkheden om het onderzoek te bevorderen zijn uitgeput", aldus de aanklager.

De zedenzaak kan heropend worden wanneer Assange voor de verjaring ervan in augustus 2020 terugkeert in Zweden.

Assange vreesde dat Zweden de zedenzaak als excuus gebruikte om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. De VS wil hem vervolgen voor het lekken van honderden geheime documenten via WikiLeaks. Vorige maand liet het ministerie van Justitie nog weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange.

De 45-jarige Australiër verblijft sinds juni 2012 in Londen. Hij voorkwam uitlevering door de Britten aan Zweden door de ambassade van Ecuador in te vluchten. Hij kreeg al snel politiek asiel.

Frankrijk

De advocaat van Assange, Juan Branco, zegt dat Assange na het nieuws van vrijdag overweegt om naar Frankrijk te gaan. Branco gaf verder geen duiding over plannen hoe Assange daar zou kunnen komen zonder in Londen gearresteerd te worden.

De politie in de Engelse stad heeft namelijk vrijdag laten weten dat Assange ondanks het intrekken van het arrestatiebevel alsnog wordt opgepakt als hij de ambassade verlaat. Reden hiervoor is dat hij zich in 2012 op borgtocht niet bij de rechtbank heeft gemeld.

Op Twitter heeft Assange gereageerd op de ontwikkelingen met een foto van zichzelf. Zijn verdedigingsadvocaat Per Samuelson noemde het besluit van de Zweedse aanklager een "totale winst voor ons". Assange liet later op de dag weten "niet te vergeten of vergeven" dat hij zeven jaar zonder aanklacht vastzat.

Door het onderzoek kon hij zijn opgroeiende kinderen nooit zien, zei hij. "Gevangen voor zeven jaar zonder aanklacht, terwijl mijn kinderen opgroeiden en mijn naam werd belasterd", schreef hij. "Ik zal het niet vergeven of vergeten."