Hooggerechtshof Brazilië akkoord met onderzoek naar corruptie president

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor een onderzoek naar president Michel Temer, die met zijn besluiten mogelijk corruptie in de hand gewerkt zou hebben. 

Temer wordt ervan beschuldigd dat hij akkoord ging met het omkopen van een belangrijke getuige in een corruptieonderzoek.

De nieuwssite O Globo heeft opnames van een gesprek tussen Temer en twee hooggeplaatste medewerkers van vleesbedrijf JBS, die samenwerkten met het Openbaar Ministerie om zelf strafvermindering te krijgen. Uit dat gesprek kwam naar voren dat Temer zwijggeld zou betalen.

Volgens O Globo vertelde de medewerker aan Temer dat hij een corrupte politicus meerdere keren had betaald om zijn mond dicht te houden. Temer zou daarop hebben gezegd: "Dat moet je blijven doen, oké?"

'Onschuld'

Temer ontkent dat hij omkoping heeft goedgepraat. Donderdag herhaalde hij die boodschap. De president gaf in een verklaring aan dat hij niet af zal treden. 

De president zegt dat zijn onschuld bewezen zal worden in het onderzoek dat het hooggerechtshof uit laat voeren. Een medewerker van de president had eerder gezegd dat nog maar moet worden afgewacht of het hooggerechtshof de geluidsopname toelaatbaar vindt als bewijs.

Het nieuws over het mogelijke aftreden van Temer zorgde voor veel onrust. Minister Henrique Meirelles (Financiën) belde donderdag met lokale en buitenlandse investeerders om de markten gerust te stellen.

Tip de redactie