Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump had minstens achttien geheime momenten waarop contact werd gelegd met Russische autoriteiten, in de aanloop naar de presidenstverkiezingen in november 2016.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van verklaringen van Amerikaanse ambtenaren en voormalig-ambtenaren die bekend zijn met die momenten. 

Michael Flynn, de voormalig Nationale Veiligheidsadviseur, en andere adviseurs van de president zouden telefoongesprekken en e-mailcontact hebben gehad met Russische ambtenaren. Bij zes van deze geheime momenten zou het gaan om telefoongesprekken tussen adviseurs van Trump en Sergey Kislyak, een Russische diplomaat.

De gesprekken tussen Flynn en Kislyak zouden na de verkiezingen op 8 november verder gaan over de ontwikkeling van een geheim kanaal voor de communicatie tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Dit communicatiekanaal zou buiten het weten van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad worden opgezet.

Bemoeienis

De informatie van de ambtenaren en oud-ambtenaren is nu onderdeel van de onderzoeken, uitgevoerd door zowel het Congres als de FBI (de Amerikaanse federale politiedienst), naar de mogelijke bemoeienis van Rusland tijdens de verkiezingen. In januari ontkende het Witte Huis nog dat er tijdens de verkiezingscampagne contact is geweest met de Russen. Sinds die tijd heeft de regering Trump vier bijeenkomsten tussen Trumps adviseurs en Kislyak bevestigd.

De ambtenaren die het nieuws naar buiten brachten, zagen destijds geen kwaad in de contacten tussen het team van Trump en de Russen. De onthullingen zouden desondanks de druk op Trump kunnen verhogen om alle informatie over de interactie met de Russen aan de FBI en het Congres over te dragen voor verder onderzoek. 

Zowel het Witte Huis, de advocaat van Flynn, het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken als de Russische ambassade in Washington hebben laten weten geen commentaar te geven op de berichtgeving van Reuters.

Robert Mueller

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte donderdagochtend (Nederlandse tijd) bekend dat oud-FBI-directeur Robert Mueller wordt aangesteld als speciale aanklager in het Rusland-onderzoek. De voorganger van de onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey wordt belast met het onderzoek naar "Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden en aanverwante zaken", aldus het ministerie.

Als speciale aanklager krijgt Mueller meer mogelijkheden om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren dan een gewone aanklager zou hebben. Hij kan bijvoorbeeld niet worden weggestuurd door de president.