Volgens een Amerikaanse rechtbankjury in Oklahoma is de blanke politieagente Betty Shelby, die vorig jaar september een ongewapende donkere man neerschoot, niet schuldig aan doodslag.

Het fatale incident, vastgelegd op video, zorgde ervoor dat de nationale discussie over racistische neigingen bij de Amerikaanse wetshandhavers weer oplaaide.

De 43-jarige Shelby ontkende dat huidskleur een rol speelde bij de schietpartij die Terence Crutcher (40) het leven kostte. Ze hield vol louter en alleen gehandeld te hebben door het gedrag van de verdachte, wiens auto de weg blokkeerde.

Ze dacht dat hij door het open raam een vuurwapen wilde pakken. De jury geloofde dat en sprak haar na een rechtszaak van een week vrij.

Op de gemaakte beelden die de wereld overgingen, is Crutcher te zien met zijn armen in de lucht. De politie van Tulsa gaf toe dat hij ongewapend was en dat er ook in zijn wagen geen wapen lag.

Routinewerk

De openbaar aanklagers zeiden dat Shelby geen enkele reden had het vuur te open op een man die bij haar vandaan liep. Ze verweten haar dat routinewerk in het verkeer uitliep op een dodelijke confrontatie door onredelijk optreden en het doen escaleren van de situatie.

De advocaten van de aangeklaagde agente voerden onder meer aan dat Crutcher de hallucinogene drug PCP (angel dust) had gebruikt. Het OM vond dat geen reden dodelijk geweld te gebruiken.

Protest

"Dit is een bittere pil", reageerde de zus van het slachtoffer op het vonnis. "De feiten waren duidelijk. De factoren waren duidelijk. De handen van Terence waren in de lucht. Hij vormde geen directe bedreiging."

Buiten het gerechtsgebouw in het centrum van Tulsa protesteerden ongeveer vijftig mensen tegen het oordeel. Ze scandeerden "geen gerechtigheid, geen vrede" en belemmerden het verkeer op een kruispunt. De betoging verliep zonder geweld. Ook voor het hotel waar Shelby vermoedelijk logeerde, werd luidruchtig gedemonstreerd.