India heeft het uitleveringsverzoek van het Openbaar Ministerie (OM) voor een Indiase zakenman, die ervan wordt verdacht zijn dochter uit Nederland te hebben laten ontvoeren, afgewezen.

De advocaat van de zakenman, Gerard Spong, bevestigt donderdag aan de Volkskrant dat de Indiase autoriteiten het verzoek op 5 mei hebben afgewezen. Zij beschouwen de zaak niet als "onttrekking aan het ouderlijke gezag of kidnapping" en zien daarom geen strafbare feiten, aldus Spong.

Peter Plasman, de advocaat van de moeder van het meisje, noemt de Indiase beslissing "spijtig". Zijn cliënte had gehoopt dat een mogelijke uitlevering als "drukmiddel" zou dienen en hoopte haar dochter dan ook snel weer terug te krijgen.

Helemaal onverwacht komt het besluit niet. Plasman: "In landen als India vinden ze al snel dat de rechten van een vrouw ondergeschikt zijn aan die van een man."

Gewelddadige ontvoering

De destijds 2-jarige peuter Insiya werd in september 2016 ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in Amsterdam. Daarbij werd geweld gebruikt. Later bleek het meisje bij haar vader te zijn, die in een voorstad van Mumbai woont. Het OM verdenkt hem ervan opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering. 

Naast de vader worden nog zeven personen verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van Insiya. Drie van hen zitten momenteel vast: één in Nederland, één in de VS en één in Irak.